Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så preppar du din telefon

Mobiltelefonerna går varma under pandemin. Vi håller jobbmöten, ringer videosamtal till släktingar och har digitala afterwork. Så här preppar du telefonen på bästa sätt.

"På datorn har vi både brandväggar och antivirusprogram medan mobilen, som ofta har tillgång till samma data, är helt oskyddad", säger mobilsäkerhetsexperten Marielle Hagblad.

"På datorn har vi både brandväggar och antivirusprogram medan mobilen, som ofta har tillgång till samma data, är helt oskyddad", säger mobilsäkerhetsexperten Marielle Hagblad.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige2020-09-08 08:35

I tider med social distansering spelar mobilen en ännu större roll i våra liv. Under mars och april i år ökade antalet mobilsamtal med nästan 30 procent jämfört med samma period i fjol – även den totala samtalstiden blev längre, visar siffror från Telia.

Och vi har fortsatt prata länge i telefon och surfa mer än vanligt under sommaren. Den största ökningen står personer som är 65 år och äldre för, de förlängde sina samtal med 20 procent i snitt jämfört med förra året under samma period.

Men trots att vi har blivit flitigare med att använda mobilen släpar vårt säkerhetstänk efter rejält, anser mobilsäkerhetsexperten Marielle Hagblad.

–  På datorn har vi både brandväggar och antivirusprogram medan mobilen, som ofta har tillgång till samma data, är helt oskyddad. Samtidigt är vi mer sociala genom mobilen och blandar friskt mellan att kommunicera med vänner, familj och kollegor på samma telefon.

Nätfiske

Att vara uppmärksam på vilka uppgifter man lämnar ut och vilka appar man installerar är viktigt. En av de vanligaste attackmetoderna på mobiltelefoner är nätfiske, eller "phishing" som det också kallas. Genom exempelvis ett mejl eller sms lurar man mottagaren att ladda ned en fil, klicka på en länk eller logga in på en fejkad tjänst.

–  Det luriga är att meddelandet kan komma var som helst ifrån, som ett sms från din matbutik eller som en länk på Facebook Messenger eller Instagram.

I och med att många jobbar hemifrån mejlar vi mer och deltar oftare i videomöten via mobilen än vad vi gör annars. Här är det lätt att glömma bort att skydda känslig företagsinformation, poängterar Marielle Hagblad. 

– Undersök vad det är för typ av data som sparas på din mobil. Du behöver stänga av så att företagsdata inte sparas på exempelvis din privata lagringstjänst, utan på företagets, säger Marielle Hagblad.

Har du en it-avdelning på din arbetsplats eller kunniga medarbetare kan du få hjälp av dem.

Nackmusklerna

Vårt ökade mobilanvändande påverkar inte bara säkerheten, utan även kroppen. I synnerhet är det nacken som drabbas, enligt Susanne Hedin, sjukgymnast och belastningsergonom på Ergonomhuset i Göteborg, som pratar om ”head down-generationen”.

–  När huvudets tyngdpunkt förskjuts blir det som en slags hävstångseffekt och det kan ge en överbelastning på nack-skuldermuskulaturen med olika smärtsymtom som följd. 

För att förebygga besvär bör man variera ställningen, sänka axlarna och att se till att skärmen hamnar i ögonhöjd när man använder mobiltelefonen en längre stund.

– Använd hörlurar och alternera mellan vilka fingrar du använder så du inte sitter och skriver med samma tumme hela tiden. Det kan räcka med en två till tio sekunder lång mikropaus för att få tillräckligt med syreåterhämtning i muskulaturen. 

Expertens bästa tips

+Håll mobilen uppdaterad.

Det främsta skälet är att utvecklaren kan ha hittat buggar och täppt till olika säkerhetshål. Se till att ha den senaste versionen.

+Var noga med vilka appar du installerar.

Installera aldrig en app som inte kommer från Apples eller Googles officiella butiker. 

De flesta appar har omdömen, kolla att de känns trovärdiga. Är det ett trollkonto används ofta översättningsprogram med många stavfel och grammatiska fel som följd.

+Gör kontinuerlig säkerhetskopiering.

Generellt så har de flesta modeller ett automatiskt säkerhetskopieringsschema, på en Iphone görs exempelvis en säkerhetskopia så fort du har tillgång till wi-fi och är ansluten till en strömkälla. Jobbar du via telefonen, dubbelkolla att inte företagsdata sparas till ditt eget moln. 

+Frigör utrymme.

Kartor, mms, spel med olika tillägg, videor från strömningstjänster som sparas ned offline – allt stjäl mycket lagringsutrymme. Gå in under dina inställningar för att se vad som tar mest plats i din telefon. Där kan du också se vilka appar som du inte andvänder så ofta och därmed kan radera. Använd gärna leverantörens alternativ för lagring. 

Källa: Mobilsäkerhetsexperten Marielle Hagblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!