I helgen fick Folkhälsomyndigheten befogenhet att fatta beslut om lokala besöksförbud på äldreboenden i syfte att bekämpa spridningen av coronaviruset. Men hittills har efterfrågan enligt Tegnell varit liten.
– Från början trodde vi att det skulle vara ganska stora delar av landet som såg ett behov av detta. I slutändan var det runt fem kommuner som kom in med frågan om de skulle kunna få besöksförbud, säger han.
Tegnell: Rimligt
Samtidigt har många kommuner vidtagit åtgärder i olika grader för att begränsa besök. En del kallar det "besöksstopp" och avråder starkt från besök, medan andra går så hårt som att på egen förbjuda besök, även om det saknar lagstöd.
TT: Är det då inte konstigt att så få vill att Folkhälsomyndigheten utfärdar lokala besöksförbud?
– Från vår sida är det rimligt eftersom vi ser besöksförbudet som definitivt sista åtgärd, säger Anders Tegnell.
Folkhälsomyndigheten bedömer inte att besökare utgör en stor smittorisk och vill därför att äldreomsorgen prioriterar andra åtgärder för att förhindra smittspridning.
– Man får inte glömma saker som är ännu viktigare. En välutbildad personal, en personal som har möjligt att vara hemma vid sjukdom, att det finns vettig skyddsutrustning på plats och att man kan isolera sjuka patienter.
Förbuden dröjer
De "runt fem" kommunerna som ändå har efterfrågat besöksförbud får avvakta, säger statsepidemiologen. Folkhälsomyndigheten arbetar nämligen just nu med att bestämma på vilka grunder ett beslut om besöksförbud ska fattas. Processen beräknas ta några dagar till en vecka.
– Så att man inför besöksförbud med bra argument. Det är en väldigt stor och inskränkande åtgärd som måste tas på stort allvar, säger Tegnell.