Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

FHM:s tidiga strategi var flockimmunitet

Folkhälsomyndigheten hade i mars olika alternativa strategier för hur epidemin skulle stoppas i Sverige.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverige2020-11-05 22:15

Man valde då vägen mot hypotetisk flockimmunitet, enligt utdrag ur mejlkorrespondens som publiceras i boken "Flocken", som Svenska Dagbladet tagit del av.

Ett mejl kom från Peet Tüll, tidigare chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet, ett jobb som statsepidemiolog Anders Tegnell tog över när Tüll gick i pension. Där skrev Tüll att det fanns tre strategier för att stoppa epidemin.

Det första var en total nedstängning av samhället i fyra veckor. Det andra var att smittspåra i stor omfattning, hitta alla smittade och nära kontakter och sätta dem i två veckors karantän. Det tredje alternativet var: ”Låt smittspridning ske, långsamt eller fort, för att uppnå en hypotetisk 'herd immunity'.”

Tüll förespråkade alternativ två och poängterade att alternativ tre framstod som en huvudlös strategi. Anders Tegnell svarade: “Jo, vi har vandrat igenom detta och trots allt landat i 3.”

Tegnell säger nu till Svenska Dagbladet att det handlar om en missuppfattning om vad begreppen innebär.

– Det handlar inte om att vi offrar en massa människor för att uppnå immunitet. Den här modellen var den enda framkomliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!