Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Extremt långa köer till körkortsprov

Sommaren innebär högsäsong för körkortsprov runt om i landet. Men coronapandemin ställer till det – och kötiderna är upp emot två månader längre än normalt för den som vill boka ett teoriprov.
–Det är exceptionellt, säger Kristina Hagberg, ansvarig chef för förarprov på Trafikverket.

Det kan vara hög tid att plugga extra flitigt inför sommarens teoriprov. Misslyckas man med provet kan kötiden för ett omprov bli lång. Arkivbild.

Det kan vara hög tid att plugga extra flitigt inför sommarens teoriprov. Misslyckas man med provet kan kötiden för ett omprov bli lång. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige2020-06-24 05:05

Med halkfria vägar och mycket ledig tid brukar sommaren vara den tid på året som är mest populär att ta körkort på. Så är det även i sommar. Men på grund av coronarestriktionerna i Sverige har kötiden för att få göra kunskapsprovet blivit ovanligt lång.

– Vi låg väldigt bra till i början av året och vi har jobbat mycket med att öka vår kapacitet för att ta emot de som vill göra provet. Men sedan slog coronan till, säger Kristina Hagberg.

Färre platser

Eftersom det nu krävs större avstånd mellan dem som är gör provet har antalet platser per provtillfälle blivit färre. Enligt Kristina Hagberg jobbar Trafikverkets provpersonal övertid och myndigheten har kämpat för att få till fler provtillfällen på dygnet – och även på lördagar. Men den minskade kapaciteten har trots det sakta men säkert gjort att kötiden ökat.

Och nu under sommaren så kan den som vill göra sitt teoriprov få vänta över två månader på sina håll.

– Egentligen är situationen likadan runt om hela landet, men framför allt i storstadsområdena, säger Kristina Hagberg.

Redan före coronapandemin ändrades körkortsreglerna så att den person som vill ta ett B-körkort måste göra kunskapsprovet först innan det kan bli aktuellt med en uppkörning. På grund av de långa köerna har Transportstyrelsen sedan en tid tillbaka förlängt tiden som körprovet måste genomföras efter klarat teoriprov från fyra månader till sex månader.

Riktar en vädjan

Samtidigt har de som ska göra teoriprovet för första gången en så kallad förtursrätt, alltså att de prioriteras att få en provtid, vilket gör att väntetiderna för omprov kan vara ännu längre. Och det gör att Trafikverket kommer med en vädjan till dem som vill lyckas ta ett körkort under sommaren.

– Se till att du har de kunskaperna som krävs för att lyckas med körkortet. Plugga ordentligt, mängdträna och ta hjälp av en trafikskola så att du vet att du är redo för provet, säger Kristina Hagberg.

– Det handlar om trafiksäkerhet. Nivån är oförändrad för vilka kunskaper som krävs för att bli en trafiksäker förare, fortsätter hon.

Fakta: Körkortsprov

Sveriges första körkort sägs vara utfärdat i maj 1902, till fabrikören Alfred Hahn i Örebro. Krav på körkort för att köra bil kom fem år senare.

Under 2019 genomfördes 340 743 teoriprov och 311 704 uppkörningar för B-körkort i Sverige. Under 2019 klarade 65 procent teoriprovet på första försöket. Motsvarande siffra för uppkörningen var 53 procent.

1990 innehade drygt 5,1 miljoner personer B-körkort i Sverige. 2019 hade antalet körkortsinnehavare stigit till drygt 6,5 miljoner personer.

Källa: Bizstories.se, Trafikverket, Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!