Information till vÄra lÀsare

Den 31 december 2024 Àr sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebÀr att vÄr sajt inte lÀngre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla vÄra lÀsare för det stöd och engagemang ni har visat genom Ären.

För er som vill fortsÀtta följa nyheter frÄn Norrköping och FinspÄng hÀnvisar vi till NT.se, dÀr ni hittar det senaste frÄn regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Krögare: "Detta Àr det vÀrsta Äret nÄgonsin"

Regeringens förslag om att förbjuda försÀljning av alkohol efter klockan 22 vÀcker starka reaktioner. Vissa har förstÄelse för beslutet, andra tycker det Àr helt meningslöst.
–Det kommer bara bli fler hemmafester, sĂ€ger restaurangchef Cetin Micman.

Restaurangchef Cetin Micman tycker att regeringens förbud mot att sÀlja alkohol efter 22 Àr orÀttvist - och ineffektivt.

Restaurangchef Cetin Micman tycker att regeringens förbud mot att sÀlja alkohol efter 22 Àr orÀttvist - och ineffektivt.

Foto: Anders Wiklund

Stockholm2020-11-11 19:50

Cetin Micman, som Àr restaurangchef pÄ krogen Baras backe pÄ Södermalm i Stockholm, sÀger att han inte förstÄr varför krogarna pekas ut som smittspridare. Detta nÀr trÀngseln i hans ögon Àr mycket större i butiker och i kollektivtrafiken.

– Jag har jobbat med det hĂ€r i mĂ„nga Ă„r. Det hĂ€r Ă€r det vĂ€rsta Ă„ret nĂ„gonsin. Och nu blir det Ă€nnu vĂ€rre, sĂ€ger han.

Han tror heller inte att ett förbud skulle ha önskad effekt.

– Det kommer bara bli fler hemmafester och mer smittspridning av det hĂ€r, ungdomar följer inte regler, sĂ€ger Cetin Micman.

Yandier Lazo Yasell som Àr kock pÄ krogen hÄller med, och tror att stora mÀngder ungdomar kommer att trÀngas pÄ barerna innan förbudet trÀder i kraft.

– Det kommer bli kaos, mĂ„nga ungdomar hĂ€nger hĂ€r och nĂ€r de fattar att festen Ă€r slut den 20 november kommer de gĂ„ "all in" de sista dagarna, sĂ€ger han.

"VÀldigt tungt att höra"

PÄ Baras backe sitter ocksÄ besökaren Julia, som sjÀlv jobbar pÄ en krog i Stockholm. Hon Àr framför allt orolig för framtiden, eftersom bÄde hon och hennes pojkvÀn jobbar i branschen.

– Vi visste att nĂ„got skulle komma. Men det var Ă€ndĂ„ vĂ€ldigt tungt att höra. Det Ă€r svĂ„rt att förklara. Jag har jobbat pĂ„ restaurang i elva Ă„r, och man tĂ€nker att det Ă€r ett jobb man kan falla tillbaka pĂ„ – folk kommer alltid gĂ„ ut och Ă€ta, sĂ€ger Julia, och fortsĂ€tter:

– Nu pratas det om uppsĂ€gningar och om instĂ€llda expansioner. De flesta i branschen har heller inte fasta anstĂ€llningar utan gĂ„r pĂ„ timmar, helt utan garantier, och dĂ„ finns inte mycket att stödja sig pĂ„, sĂ€ger Julia.

Bland de besökare som inte har anknytning till branschen Àr tongÄngarna mer positiva. Jonathan Beck sÀger till TT att förbudet Àr bra, om regeringen och FolkhÀlsomyndigheten Àr sÀkra pÄ att det fÄr önskad effekt.

– Den största smittspridningen verkar vara hos de yngre, och frĂ„gan Ă€r om den hĂ€r Ă„tgĂ€rden Ă€r trĂ€ffsĂ€ker. Jag har ingen aning vad de har för bedömningsunderlag, men jag har personligen allt förtroende för Anders Tegnell, sĂ€ger Jonathan Beck.

"KĂ€nns rimligt"

Det finns Àven krögare som delar hans instÀllning till regeringens förslag. Johan Thor Àr delÀgare pÄ baren Stigbergets fot, Àven den pÄ Södermalm. Han sÀger att "situationen Àr vad den Àr" och att de gÀrna hjÀlper till att hÄlla ner smittspridningen.

– Saker och ting behöver göras, och nu har det tagits ett beslut om att det hĂ€r Ă€r nödvĂ€ndigt. DĂ„ lyssnar vi och anpassar oss till det. Alla gissade att det skulle bli nĂ„got i dag, och det hĂ€r kĂ€nns rimligt, sĂ€ger Johan Thor.

Andrea Hagberg som jobbar som bartender pÄ baren sÀger att hon blev "chockad" av beskedet men att hon förstÄr logiken. För hennes egen del kommer hon förlora flera arbetstimmar i veckan, men hon hoppas att de statliga stöden ska tÀcka upp inkomstbortfallet.

– Det kĂ€nns trist och det blir ocksĂ„ en inkomstfrĂ„ga. Men jag gick med i facket och a-kassan redan i vĂ„ras med tanke pĂ„ hur det sĂ„g ut dĂ„, sĂ€ger Andrea Hagberg.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!