Regeringen har tagit fram en plan som består av totalt fem steg. Efter de första lättnaderna den 1 juni, nu på tisdag, ska ytterligare lättnader ske den 1 juli, i mitten av juli och i september.
– Jag vill understryka att borttagandet av restriktionerna sker ansvarsfullt och med beredskap för att hantera en situation där smittspridningen eventuellt ökar, säger Stefan Löfven.
Det sista femte steget – där allt ska vara som vanligt igen – har inte getts något spikat datum.
Lutade åt lättnad
På tisdag sker de lättnader som tidigare aviserats, med något högre deltagartak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Krogar kommer tillåtas hålla öppet i ytterligare två timmar, till klockan 22.30, även om besökare måste sitta i sällskap om fyra och hålla avstånd ett tag till. Tivolin och marknader kommer att kunna hållas öppna med samma regleringar som övriga samhället.
Ett större kliv ska tas om en månad, den 1 juli. Då ska upp till 50 personer få träffas på till exempel en privat fest. På restauranger kommer fler få sitta vid samma bord utomhus, utan avståndsregler. Deltagartaken för större evenemang och folksamlingar höjs ännu mer: Så många som 300 personer får vara med vid inomhusevenemang och upp till 3 000 får vara på plats vid utomhusevenemang.
Människor kommer inte längre uppmanas att bara träffa sin närmaste krets, även om det kommer rekommenderas att man ses utomhus.
Sensommar utan munskydd
Steg tre bedöms kunna införas 15 juli och då tas bland annat rådet om munskydd i kollektivtrafiken bort.
I steg fyra, som enligt planen ska tas i september, tas alla publikbegränsningar bort helt. I steg fem ska allt bli som vanligt.
När det gäller resor till och från Sverige ber regeringen att få återkomma.
Demonstrationer med fler än åtta personer är fortfarande inte tillåtet men från den 1 juni höjs det till 100 personer, och till 600 personer den 1 juli.
Regeringens plan har förberetts inom regeringskansliet in i det sista och bygger på Folkhälsomyndighetens (FHM) plan som presenterades för några veckor sedan.
För att avgöra om det är möjligt att gå vidare till nästa steg kommer en samlad bedömning göras tillsammans med FHM. Regeringen och FHM ansvarar för olika delar av regelverket.
Reservation för värre läge
Minskningen i smittspridningen ligger på 30 till 40 procent på vissa håll i landet, enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Närmare 45 procent av alla vuxna personer har fått åtminstone en dos vaccin och överlag beskriver han utvecklingen som positiv – även om han ser undantag, som Norrbotten.
Carlson understryker att situationen kan förvärras:
– Då kan vi inte genomföra de anpassningar som alla ser fram emot.
När det gäller midsommarfirande så bör man hålla sig till "den trängre kretsen med mindre tillställningar", enligt Johan Carlson.
Han ser inga risker med att genomföra öppningen i fler steg och jämför med länder i Europa som öppnade kraftigt på en gång.
– Erfarenheten är att trycket på verksamheter och följsamheten blev väldigt låg, att öppna på det här viset gör att man behåller en acceptans.
Löfven: Varmt tack
Socialminister Lena Hallengren (S) får frågan vad som krävs för att regeringen ska avvakta med att ta något av de planerade stegen och skjuta fram planen.
– Vi tycker att vi tar det väldigt försiktigt, som det "landet lagom" vi är, svarar hon, med reservation för att något oförutsägbart inträffar.
Den 1 juli är spikat, men sedan är regeringen lite mer preliminär när det gäller följande steg, framhåller Hallengren, men tillägger:
– Vi skulle inte stå här och ge datum om vi inte kände oss trygga att göra det.
Stefan Löfven noterar att han har framträtt vid fler än 70 presskonferenser av detta slag det senaste dryga året och hittills meddelat olika inskränkningar i människors liv.
– Jag vill uttrycka ett varmt tack för alla uppoffringar som ni har gjort. Jag är stolt över att vi mötte den här krisen tillsammans som ett land, säger statsministern.