Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tuff jul väntar – så kan du hjälpa

Redan i september kom de första frågorna om hjälp med julklappar till barnen. Hjälporganisationer vittnar om att behovet är större än någonsin inför julen i år. Så här kan du bidra.

Behovet av hjälp inför julen är större än någonsin i år. Arkivbild.

Behovet av hjälp inför julen är större än någonsin i år. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Samhälle2023-12-02 10:56

Flera organisationer runt om i landet samlar in julklappar till personer som lever i fattigdom – och i år är trycket högre än någonsin.

– Många får det svårare ekonomiskt och har inte råd att ge julklappar till sin barn. En del har svårt att få pengarna att räcka till mat, blöjor och basala behov, säger Jennie Elheim, insamlingschef på Göteborgs stadsmission.

Sandra Grahn, socialchef på Skåne stadsmission, berättar att de första frågorna om julklappsutdelning kom redan i början av september.

– Så tidigt har vi aldrig fått frågan innan. Det är också många fler som hör av sig, säger hon.

Skåne stadsmissions årliga julfest för behövande barnfamiljer har i år utökats till tre fester – alla som visat intresse fick helt enkelt inte plats.

– Trycket är enormt och har ökat sedan förra året, säger Sandra Grahn.

Nytt och oinslaget

Såväl Skånes som Göteborgs stadsmission ser helst att de som vill hjälpa bidrar med ekonomiskt stöd. På så sätt kan organisationerna planera sina verksamheter utifrån var behovet är som störst.

Men för de som vill skänka något konkret hålls julklappsinsamlingar. De respektive stadsmissionerna bygger sedan upp "julklappsbutiker", dit föräldrarna själva får gå och välja klappar till sina barn. Just därför ska allt som lämnas in vara oinslaget.

– Det är väldigt viktigt att föräldrarna själva får välja vad man vill ge sitt barn. Det stärker familjen och ökar delaktigheten, säger Jennie Elheim.

Det är också viktigt att sakerna som lämnas in är nya och inte begagnade, betonar Sandra Grahn.

– De här barnen är så vana vid att alltid få andrahandssaker, till exempel begagnade kläder. För dem ger det en sådan boost till självkänslan att få en ny sak just till julen, säger hon.

"Tänk på äldre barn"

Organisationerna efterfrågar särskilt alla sorters presentkort. Det kan vara presentkort på till exempel matbutiker, sportaffärer, upplevelser eller barn- och ungdomskläder. Med ett presentkort kan föräldern – eller barnen själva – köpa en julklapp som passar dem bäst.

– Vi vet att många är generösa och vill fortsätta ge, men vi vet också att många har det tuffare ställt själva i år i och med lågkonjunkturen. Det blir vi oroade över, säger Jennie Elheim och tillägger:

– Så alla som kan skänka och hjälpa till är fantastiska.

Fakta: Här kan du lämna in julklappar

Exempel på några organisationer som anordnar julklappsinsamlingar:

Flera församlingar runt om i Sverige anordnar julklappsinsamlingar. Bland annat Hedvig Eleonora kyrka och Oscarskyrkan i Stockholm, Toarps församling i Borås kommun, Torslanda-Björlanda församling i Göteborg, Helgeands församling i Lund och Vattholma pastorat.
Olika stadsmissioner runt om i landet – bland annat Skånes, Göteborgs och Stockholms stadsmissioner – anordnar julklappsinsamling. Stadsmissionen i Göteborg samlar bland annat in julklappar i en spårvagn som åker runt i staden den 2 december. Räddningsmissionen i Göteborg samlar in presentkort som de sedan delar ut vid jul.
Flera kommuner anordnar också egna insamlingar, bland annat Strömstads kommun och Kumla kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!