Antalet skåningar som beviljades färdtjänst minskade under 2020 och minskningen har sannolikt fortsatt även under 2021, befarar Skånepolitikerna.
De som fått avslag från kommunen eller regionen på sin färdtjänstansökan och överklagar, förlorar ofta också i förvaltningsrätten och kammarrätten.
– Domstolarna är väldigt hårda i sina bedömningar av begreppet väsentliga svårigheter. Vi har sett att rättspraxis förändrats, säger Carina Zachau (M), ordförande i Region Skånes kollektivtrafiknämnd.
Alla omprövningar stoppas
I december förra året lämnade de skånska socialdemokraterna in ett så kallat initiativärende till kollektivtrafiknämnden med en önskan om översyn av färdtjänstreglementet för "att garantera en fortsatt generös tolkning av behovet för synskadade".
Enligt Carina Zauchau har regionpolitiker från alla partier nu reagerat på den hårdare tolkningen av regelverket. Därför har nämnden utlyst ett extrainsatt möte under fredagen med färdtjänstsituationen som enda ärende på dagordningen.
Enligt förslaget till beslut ska samtal om färdtjänsten inledas med alla skånska kommuner och i väntan på att de samtalen kan redovisas ska giltighetstiden för alla färdtjänsttillstånd som förfaller under 2022 förlängas med 12 månader.
I praktiken innebär detta att ingen kommer att förlora sitt tillstånd i år. Dessutom ska regeringen kontaktas med en begäran från nämnden om att det görs en översyn av färdtjänstlagen.
Kollektivtrafiken påverkar
Bakgrunden till den hårdare bedömningen i domstolarna av färdtjänstansökningarna är, enligt Carina Zauchau, att det hänvisas ofta i domarna till att kollektivtrafiken förbättrats så att fler kan använda allmänna kommunikationer.
TT: Om ni politiker är oroade över utvecklingen med alla avslag i domstolarna, varför ger ni inte era tjänstemän instruktioner om generösare bedömningar av färdtjänstansökningarna så att färre överklagar?
– Tjänstemännen följer ju rättspraxis och det är utvecklingen där som har blivit bekymmersam. Det är ju myndighetsutövningen de utför och de måste följa praxis för vara säkra på att alla får samma bedömning, svarar Carina Zachau.