I väntan på stöd från Försäkringskassan tvingas många lösa sin försörjning på annat sätt.
– Hon kan söka försörjningsstöd och får kanske det, jag kan söka lån och får kanske det – men allt är osäkert, berättar Anna Therese Winblad som bor med sin autistiska dotter i Stockholm.
Pengar nästa år
Dottern är myndig men har givit sin mamma rätt att tala om situationen. Just nu väntar hon besked om aktivitetsersättning – ett ekonomiskt stöd från Försäkringskassan för de med funktionsnedsättning.
Väntan på pengar ser ut att bli lång, konstaterar Anna Therese som hjälper med ansökningar.
– Det senaste beskedet är att handläggningstiden är åtta månader. Det skulle betyda pengar först någon gång nästa år.
Anna Therese är bekymrad.
– Jag har inte råd att försörja henne. Min dotters ansökan gäller förlängning av en redan godkänd ersättning, men innan den är godkänd på nytt vet vi ju inte.
Väldigt allvarligt läge
Handläggningstiderna ökar, och Försäkringskassan börjar närma sig gränsen, säger generaldirektör Nils Öberg.
– Det går inte att förneka. Vi befinner oss i ett väldigt allvarligt läge just nu och vår personal jobbar hårt för att få det här att fungera.
Myndigheten har 1 700 färre anställda än förra året – ett resultat av besparingar till följd av kostnadsökningar. Till det kommer ökat tryck, då fler söker försäkringar inom sjukpenning samt barn- och familjeområdet. Kassan har också fått ett utökat uppdrag som delvis är ofinansierat.
– Sammantaget innebär det här att vi inte har de resurser som behövs för att förvalta alla de försäkringar och förmåner som vi ansvarar för. Det är den krassa verkligheten, säger Nils Öberg till TT.
– Vi äskar mer medel för nästkommande budgetperiod, 1,3 miljarder per år de närmaste tre åren. Det är väldigt stora belopp som behöver skjutas till.
Socialbidrag i väntan på ersättning
En sommar utan pengar är det många som vittnar om. Flera har hört av sig till TT, och i Facebookgruppen "Försäkringskassanupproret" skriver sjuka och anhöriga till funktionsnedsatta om oron för kommande månader.
Många drabbas, inte minst unga, berättar Anna Therese Winblad, som är aktiv i förbundet Autism Sverige och dessutom sitter som opolitisk representant i kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågor i Stockholms stad.
– Man sätter sin lit till en myndighet att få hjälp. Nu är min dotter trygg i att hon vet att jag tar hand om henne. Men det är väldigt många som inte har det så.