Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Korankrisen i fem punkter

Korankrisen fortsätter att påverka Sveriges relationer till sin omvärld. Säpo bekräftar att säkerhetsläget har försämrats, sedan protester brutit ut i flera muslimska länder. Här är krisen i fem punkter.

Paludans koranbränningar under påsken 2022 ledde till flera upplopp, bland annat i Örebro. Arkivbild.

Paludans koranbränningar under påsken 2022 ledde till flera upplopp, bland annat i Örebro. Arkivbild.

Foto: Kicki Nilsson/TT

Samhälle2023-07-26 13:11

Påsken 2022

Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, besöker flera svenska städer för att bränna koraner offentligt. Något som följs av våldsamma upplopp i berörda städer med skadegörelse och våld, främst riktat mot polisen.

.

Januari 2023

Rasmus Paludan bränner en koran i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm. Protester bryter ut i Turkiet och flera andra länder. Under våren nekas tillstånd till flera ytterligare koranbränningar. Enligt den rättsliga prövningen som gjorts i efterhand hade polisen dock inte rätt att neka till tillstånden.

.

Juni-juli 2023

En privatperson tänder eld på en koran utanför moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm. Den här gången bryter protester ut bland annat i Bagdad, där demonstranter samlas utanför den svenska ambassaden och även tar sig in i byggnaden.

Marocko kallar hem sin ambassadör i protest och Iran tänker inte skicka sin nya ambassadör till Sverige. Kuwait, Förenade Arabemiraten, Marocko, Saudiarabien och Irak kallar upp Sveriges ambassadörer i respektive land med anledning av koranbränningen. Även Pakistans premiärminister uttrycker avsky.

Det muslimska samarbetsorganet Islamiska konferensorganisationen (IKO) med 57 medlemsländer manar till kollektiva åtgärder för att stoppa framtida koranbränningar.

.

19-20 juli

Natten till den 20 juli stormar demonstranter den svenska ambassaden i Irak. Byggnaden sätts i brand och den svenska personalen får sättas i säkerhet.

Protesterna bryter ut efter beskedet att en person fått tillstånd att bränna en koran utanför Iraks ambassad i Stockholm. Manifestationen genomförs, men själva koranbränningen blir en mindre historia och uppmärksammas knappt av de närvarande.

Samtidigt som manifestationen genomförs kommer beskedet att Irak bryter alla diplomatiska kontakter med Sverige.

.

20-22 juli

Irans andlige och politiske ledare ayatolla Ali Khamenei anklagar den svenska regeringen för att vara på väg i krig med den muslimska världen. Shiarörelsen Hizbollah i Libanon instämmer, kräver att det svenska sändebudet i landet utvisas och att Libanons ambassadör i Sverige ska kallas hem. Saudiarabien kallar upp Sveriges charges d'affaires i huvudstaden Riyad, enligt al-Arabiya. Även i Jordanien kallas kallas Sveriges ambassadör upp till UD.

Också Turkiet, Syrien, Qatar med flera riktar skarp kritik mot torsdagens aktion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!