Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Isak: Det är så mycket skit som händer i världen

"Skit som händer i världen", lågkonjunktur och oro över arbetslöshet hör till det som sänker ungas framtidstro. Så resonerar några ungdomar om den dystra bilden som årets ungdomsbarometer visar.

Isak Palmaer tror att ungdomar i dag oroar sig för den svajiga arbetsmarknaden.

Isak Palmaer tror att ungdomar i dag oroar sig för den svajiga arbetsmarknaden.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Samhälle2024-02-01 08:17

Politiskt engagemang, framtidshopp och tron på demokrati minskar hos svenska ungdomar, enligt den årliga Ungdomsbarometern som baseras på intervjuer med 15 000 ungdomar i åldrarna 15-24 år.

Isak Palmaer är 19 år och studerar vid Stockholms universitet. Han kan förstå att unga kan ha svårt att se ljust på framtiden.

– Man har inte jättemycket framtidstro överlag när det är mycket skit som händer i världen, säger han.

Tuff arbetsmarknad

Det här är en bild som även 16-åriga Alma Tuveson delar.

– Man ser mycket tråkiga saker på tv:n eller på sociala medier om det som händer i världen och man blir automatiskt deppig, säger Alma Tuveson.

Antalet ungdomar som var inskrivna som arbetslösa på arbetsförmedlingen i december 2023 låg på 8,3 procent, en ökning jämfört med samma period i fjol. Isak Palmaer tror att det finns en stress kring arbetsmarknaden bland unga.

– Det är en tuff arbetsmarknad just nu med lågkonjunktur, säger han.

Sienna Birath, 16 år, framhåller att även sociala medier kan påverka hur unga ser på sitt liv.

– Man ser varje dag hur till exempel influencers har mycket inflytande. Jag kan se en trend av att man vill ändra sig själv för att passa in i normen i samhället.

Isak Palmaer håller med.

– Jag har tagit bort alla mina sociala medier, jag blev deppig av att sitta och scrolla. När det var som sämst spenderade jag fem timmar om dagen på att bara sitta och scrolla och jag blev verkligen deppig av det. Nu känner jag att fritiden är lite mer meningsfull.

Orolig omvärld

Enligt Ungdomsbarometern ligger andelen unga som uppfattar livet som tryggt på 58 procent jämfört med 71 procent 2019. Samtliga tre ungdomar anser att oroligheterna i omvärlden är orsaken.

– Jag tror att de flesta går runt och undrar vad som skulle hända om Sverige hamnar i krig med Ryssland, säger Sienna Birath.

Undersökningen visade även att de som identifierar sig som antirasist, feminist och miljövän har minskat. Isak Palmaer upplever att det kan bero på ett skifte i samhället.

– Det känns som att det kanske har blivit en liten motreaktion i samhället mot sådana uttryck som till exempel feminist. Man kanske tycker att det inte är lika coolt att yttra sig om det längre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!