– Många kanske tror att barn inte har hunnit nåtts av den här informationen, men det är helt fel – den finns överallt på Tiktok och barnen har absolut koll på de här uttalandena, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris, Barnens rätt i samhället.
Den ideella organisationen ser alltid en ökning av samtal vid större omvärldshändelser, men det senaste dygnet har stuckit ut. Det är speciellt uppmaningen att "alla behöver förbereda sig på krig" som barnen reagerar på.
– Den fråga barn ställer sig när de hör av sig till oss är "Hur då, vad är det jag ska göra?". Det jag gärna hade sett innan det här utspelet gjordes är att man parallellt hade haft information riktad till barn i den här frågan, säger Magnus Jägerskog.
Anpassad kommunikation
Endast tolv procent av landets kommuner har ett strukturerat arbetssätt för att göra barn delaktiga i krisberedskap och civilt försvar, enligt en undersökning som Bris genomförde i slutet av förra året.
– Från myndighetshåll är man dålig på att ge begriplig och användbar krisinformation riktad till barn. Vi såg samma sak under pandemin, säger Magnus Jägerskog.
Viktiga samtal
För Bris handlar det nu om att lyssna, lugna och hjälpa de barn som ringer till den nationella stödlinjen att sätta ord på känslorna och hantera situationen. Frågorna är ofta konkreta om vad som händer om det skulle bli krig och hur stor risken är.
– När barn är oroliga är samtalet så otroligt viktigt. Jag hoppas att många pratar om det här vid middagsbordet. Som förälder behöver man inte ha alla svar, det kan räcka med att ställa öppna frågor, säger Magnus Jägerskog.