Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Satellit på väg mot jorden – "nästan noll" risk

Titta upp – inom en vecka kraschar en satellit på jorden. 52 kilo tunga delar kan landa i stort sett var som helst. Men risken att den skadar någon är så gott som obefintlig, enligt Europeiska rymdstyrelsen (ESA).

ESA-satelliten Smart-1 närmar sig månen. Arkivbild från 2004.

ESA-satelliten Smart-1 närmar sig månen. Arkivbild från 2004.

Foto: Europeiska rymdstyrelsen/AP/TT

Rymden2024-02-15 07:15

Den europeiska ERS-2-satelliten slutförde sitt uppdrag i rymden för 13 år sedan. När den nu sakta återvänder till jordens atmosfär väntas merparten av den 2,5 tunga farkosten att brinna upp, men väsentligt stora delar kan ändå landa intakta på jorden. Var är oklart, men enligt ESA ska gemene man inte oroa sig.

– Oddsen för att en satellitdel trillar ned i någons huvud är beräknade till en på miljarden, säger ESA-ingenjören Benjamin Bastida Virgili på en pressträff.

Rymdstyrelsen förutspår att ERS-2 återinstiger i atmosfären på måndag, plus minus tre dagar. Det största satellitfragmentet som kan nå jorden väger runt 52 kilo, enligt ESA:s experter.

När ERS-2 skickades ut i rymden 1995 beskrevs den som Europas dittills mest sofistikerade satellit för observation av jorden. 2011 stängdes den av på ett sätt som innebar att farkosten gradvis skulle falla tillbaka mot jordens atmosfär, i syfte att minimera mängderna rymdskrot som kretsar kring planeten.

ESA har lovat att rymdskräpet från deras uppdrag ska vara nere på noll till år 2030.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!