Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En av tio på högstadiet har sextat

Sexting – eller att skicka nakenbilder på sig själv – blir allt vanligare bland unga.

Tio procent av alla tonåringar i högstadiet har textat. Arkivbild.

Tio procent av alla tonåringar i högstadiet har textat. Arkivbild.

Foto: Tim Aro/TT

Relationer2023-09-14 06:54

En studie från Göteborgs universitet visar att en av tio elever i högstadiet har sextat eller skickat så kallade nudes till andra, rapporterar P4 Göteborg.

Och även om det finns risker med sexting finns det också positiva aspekter, enligt Sanna Vanno, sex- och kroppsupplysare.

– Det är spännande att sexta. Och det kan vara positivt för att det kan vara lite lättare att uttrycka sig och uttrycka sin egen sexualitet och även utforska sin sexualitet i förhållanden till andra människor med hjälp av sexting, säger hon till P4.

Sexting är också ett säkert sätt att ha sex. Det är omöjligt att få könssjukdomar och också omöjligt att bli gravid genom att man textar eller skickar bilder, konstaterar Vanno som också pekar på vikten av samtal kring sexting för att minska riskerna för att bilder och filmer kan spridas vidare.

– Som med allt annat finns det risker. Vi måste prata om hur man beter sig om man sextar och har sextat med någon. Är det okej att berätta vidare om det, är det okej att visa för någon annan om man har fått bilder och så vidare – och det är det självklart inte, säger Sanna Vanno.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!