Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ytterst osäkert om ny migrationspolitik

Riksdagens partier kan inte komma överens om en ny flyktingpolitik. Det stod helt klart när Migrationskommittén efter ett drygt år avslutade sitt arbete på fredagen.

Annika Hirvonen Falk (MP). Arkivbild

Annika Hirvonen Falk (MP). Arkivbild

Foto: Ali Lorestani/TT

Politik2020-08-07 05:25

Motsättningarna om svensk flyktingpolitik stod i öppen dager när Migrationskommitténs ledamöter kom ut från det sista sammanträdet på Riddarholmen i Stockholm.

– Som helhet tycker vi att det här är bra, sade socialdemokraten Rikard Larsson.

– Det här är en kommitté som kommer att gå till historien som ett mycket stort misslyckande, sade moderaten Tobias Billström.

Men det är inte främst motsättningarna mellan S och M, som egentligen inte står så långt ifrån varandra i migrationspolitiken, som blir den svåra knuten för regeringen framöver. Huvudproblemet finns i regeringen.

Inhuman politik

Kommittén kom inte överens om något helhetsförslag med majoritet bakom sig. I stället lägger man fram en rad enskilda förslag som det finns hoppande majoriteter bakom. Det enda parti som står bakom kommitténs alla förslag är Socialdemokraterna. Miljöpartiet reserverar sig mot de grundläggande förslagen om tillfälliga uppehållstillstånd och försörjningskrav vid anhöriginvandring.

– Som helhet tycker vi att det är bra, det ligger nära den tillfälliga lagen och upprätthåller även i fortsättningen en rätt så stram migrationspolitik och ser samtidigt till så att vi kan ge skydd till människor som behöver det, sade Rikard Larsson.

– Det här är i huvudsak en inhuman politik, sade Miljöpartiets representant i kommittén Annika Hirvonen Falk.

Och det är den här motsättningen som regeringen måste lösa. Det finns olika majoriteter bakom kommitténs olika förslag, vilket innebär att riksdagen skulle kunna rösta fram något som liknar en helhet i migrationspolitiken. Men då måste riksdagen först få en proposition från regeringen.

Starka motsättningar

Och för att det ska vara möjligt, så måste regeringen komma överens. Och hur det ska gå till, kunde ingen svara på efter det sista sammanträdet.

– Jag har ingen aning. Jag förstår faktiskt inte hur man ska kunna lösa det, men det är ju problemet när man har en regering som består av partier som i grund och botten inte tycker lika i de här frågorna, men låtsas att man kan leda Sverige på ett sådant här område, sade Tobias Billström.

Socialdemokraternas företrädare i kommittén Rikard Larsson vägrade att svara på frågan.

– Nu tror jag inte man ska gå händelserna i förväg. Nu har vi ett betänkande som kommer att överlämnas till justitieministern i början på september, och då kommer också besked om hur det ska hanteras vidare. Men som med alla lagförslag så måste det finnas en majoritet i riksdagen, sade han.

TT: Men till och börja med måste regeringen vara överens för att över huvud taget kunna lägga ett förslag som riksdagen kan behandla?

– Ja, det är det jag säger. Nu tar vi sakerna i rätt ordning. Nu ska betänkandet först lämnas över till regeringen och sen tar man tag i de frågorna.

För generöst

Socialdemokraterna är alltså i huvudsak nöjda med kommitténs förslag, som man tycker står ganska nära den tillfälliga lagen. Det vill säga att det är en skärpning jämfört med den gamla lagen samtidigt som det ger skydd åt människor som behöver det.

Moderaterna anser att förslagen öppnar vägen för en alltför generös asylpolitik. Här har de i huvudsak även med sig KD. Sverigedemokraterna hade velat gå ännu längre i restriktiv riktning.

– Vi ser att det blir mindre och mindre av det som svenska folket vill ha, det vill säga färre asylsökande. Det blir mer av humanitär skyddsgrund, mer av sådant som innebär att det blir större möjlighet att få uppehållstillstånd i Sverige, och det är ju inte vad vi ville från Moderaternas sida, sade Tobias Billström.

Miljöpartiet befinner sig tillsammans med Vänsterpartiet på den andra kanten och anser att kommitténs förslag resulterar i en inhuman flyktingpolitik. Centern och Liberalerna befinner sig någonstans mitt emellan med stöd för både skärpningar och lättnader.

Den tillfälliga lagen som nu gäller löper ut i juli nästa år. För att hinna ersätta den måste regeringen presentera ett nytt lagförslag senast i mars/april.

Rättad: I en tidigare version angavs fel månad då den tillfälliga lagen slutar gälla.

Fakta: Några av kommitténs förslag

Uppehållstillstånd blir tidsbegränsade och ska gälla i tre år.

För permanent uppehållstillstånd införs vandelskrav, försörjningskrav och språk- och samhällskunskapskrav.

Huvudregel blir att försörjningskrav ska ställas som villkor för uppehållstillstånd på grund av anknytning.

Kravet innebär att anknytningspersonen ska kunna försörja sig själv och den anhörige och ha en bostad av tillräcklig storlek och standard för sig och den anhörige.

Vissa undantag görs, bland annat för barn.

Uppehållstillstånd kan beviljas om det finns synnerligen ömmande omständigheter.

Kategorin övriga skyddsbehövande utmönstras ur lagen.

Källa: Migrationskommittén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!