Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

V vill höja kapitalskatterna med 48 miljarder

Vänsterpartiet vill satsa 78 miljarder kronor utöver regeringens 74 miljarder i nästa års budget. Pengarna ska gå till klimat, kommuner, höjd garantipension, a-kassa och sjukförsäkring. För att finansiera det vill V höja kapitalbeskattningen, införa förmögenhetsskatt, arvsskatt och fastighetsskatt.

Vänsterpartiets Ulla Andersson, ekonomisk talesperson, presenterar partiets budgetmotion vid en pressträff i riksdagens presscenter.

Vänsterpartiets Ulla Andersson, ekonomisk talesperson, presenterar partiets budgetmotion vid en pressträff i riksdagens presscenter.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2021-10-04 10:55

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson presenterade partiets budgetmotion under rubriken "Röd politik för en grön omställning".

Andersson sammanfattar innehållet.

– Klimatutsläpp och arbetslöshet ska ned och ekonomiska jämlikheten upp, säger hon.

Andersson kritiserar nuvarande och tidigare regeringar för att ha ökat klyftorna.

– Man har tagit från välfärdssystemen och låginkomsttagare och fört över till de bäst ställda, säger hon och beskriver regeringens politik som en blek högerkopia.

Höjda skatter

Andersson uppger att de rikaste tio procenten i Sverige har 75 procent av den samlade privata förmögenheten. Hon pekar också på att Sveriges beskattning av kapital ligger på hälften av snittet i OECD-länderna.

– Det är dags för de här grupperna att betala för det som de har fått, säger Andersson.

Vänsterpartiet föreslår bland annat förmögenhetsskatt, arvsskatt och kapitalinkomstskatt och ett tak för skattegynnat sparande på ISK-konton. Totalt höjer V skatt på kapital med 48,2 miljarder.

Därtill föreslår V höjda arbetsgivaravgifter på 14,4 miljarder kronor. Totalt höjer Vänsterpartiet skatterna med 72,7 miljarder kronor nästa år.

I stället vill V bland annat sänka skatt för låg- och medelinkomsttagare, införa avdrag för fackföreningsavgiften, och slopa sjuklöneansvaret för små företag.

Höjd a-kassa

V föreslår också höjd a-kassa och sjukförsäkring.

"Socialförsäkringarna förstärks med ytterligare 8 miljarder, som läggs till de förstärkningar Vänsterpartiet fått gehör för i regeringens proposition", står det i ett pressmeddelande.

V vill också höja garantipensionen med 800 kr till en kostnad för staten på 4,8 miljarder.

Ulla Andersson uppger också att V föreslår en fastighetsskatt som läggs på dagens kommunala avgift.

Vänsterpartiet föreslår vidare satsningar på att stärka välfärdsverksamheter bland annat genom att höja de generella statsbidragen till kommunerna med tio miljarder. Därutöver föreslår partiet andra förstärkningar av vård, skola och omsorg. Enligt Ulla Andersson satsar partiet totalt 22,4 miljarder kronor på kommunsektorn.

Grön omställning

Partiet föreslår också 32 miljarder kronor på en grön omställning med satsningar på bostadssektorn, transporter, energiomställning och industriomställning.

V hoppas på att få med en del av sina förslag i den budgeten som riksdagen klubbar i senare i höst.

Regeringen kan bli beroende av V:s aktiva stöd för att få igenom sin budgetproposition. När propositionen lades fram för två veckor sedan sade V att den var bra, men inte tillräcklig.

Enligt Andersson har den analysen inte förändrats. Hon uppger också att partiet ännu inte bestämt om man ska rösta för regeringens budget.

– Vi har upptäckt att regeringens stöd till sjukvården bara är tillfälliga. Det talar inte för, säger Andersson.

Fakta: V:s budgetförslag

Kommunsatsningar: 32,4 miljarder (varav 10 miljarder investeringsstöd samhällsfastigheter)

Grön omställning: 32 miljarder (här ingår de 10 miljarderna i investeringsstöd samhällsfastigheter)

Slopat karensavdrag och minskat och slopat sjuklöneansvar för små företag: 1,7 miljarder

Höjd och inkomstindexerad garantipension: 4,8 miljarder

Höjt tak och ersättningsnivå i sjuk- och aktivitetsersättningen: 1 miljard

Skattesänkningar lägre inkomster: 6,5 miljarder

Skattereduktion fackföreningsavgift: 2,6 miljarder

Höjd skatt på aktieutdelning och kapitalvinst: 11,7 miljarder

Tak i ISK: 6,6 miljarder

Ny förmögenhetsskatt: 10,9 miljarder

Fastighetsskatt: 3,6 miljarder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!