– Vi befinner oss som bekant i början på en utveckling där de stora 40-talistkullarna passerar den ålder där behoven av vård och omsorg tenderar att öka. Det kommer alltså att behövas mer äldreomsorg i vårt land framöver, säger hon.
Samtidigt är det tydligt att flera kommuner inte förberett sig tidigare, säger socialministern och påpekar brister som uppdagades i samband med pandemin.
Medicinsk kompetens
En helt ny äldreomsorgslagstiftning ombads i december tas fram för att säkra tillgången till medicinsk kompetens.
– Jag vågar påstå att det inte på många decennier tagits så många nationella initiativ när det kommer till åtgärder för att stärka och förbättra den svenska äldreomsorgen, säger Hallengren.
Samordnaren ska stödja kommunerna genom att bland annat stimulera förändringsarbete för en attraktivare arbetsmiljö, stärka ledarskapet samt föreslå välfärdstekniska lösningar som kan avlasta personalen, hette det när Göran Johnsson tilldelades uppdraget som nationell samordnare.
Fler ska välja vårdyrke
Hur ska fler vilja börja arbeta i vård och omsorg av äldre, och hur ska de vilja stanna är två frågor som utredningen fokuserat på, inleder Johnsson.
– Vi vill att flera ska välja vård och omsorg när det kommer till att välja yrke, säger han.
Han tillsattes som samordnare hösten 2019 men den efterföljande coronapandemin har påverkat hans utredningsarbete starkt, säger han.
– Jag har blivit förvånad över att skillnaderna i kvalitet är så stora i landet, säger Göran Johnsson.