Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Turkiskt Natobesked till Sverige kan dröja

Statsminister Ulf Kristersson möter i dag Turkiets president för ett försök att undanröja de sista hindren för ett Natomedlemskap. Men ett turkiskt besked kan dröja ytterligare.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under ett tidigare möte i Ankara. Arkivbild.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under ett tidigare möte i Ankara. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2023-07-10 07:30

Sent på eftermiddagen i dag väntas Kristersson (M) sätta sig ned med sin motpart i Vilnius, president Recep Tayyip Erdogan. De två har bjudits in av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Mötet sker dagen innan de 31 Natoländernas ledare inleder sitt tvådagars toppmöte i den litauiska huvudstaden.

Den svenska regeringen hoppas att under dessa dagar få ett positivt besked om att Turkiet tänker ratificera det svenska Natomedlemskapet.

Men det är flera saker som väntas behöva falla på plats innan Turkiet kan ge sitt klartecken. I ett telefonsamtal med USA:s president Joe Biden på söndagen upprepade Erdogan sin kritik mot Sverige.

"Ingen nytta"

Enligt det turkiska presidentkansliet ska han ha sagt att "de positiva steg Sverige har tagit mot Turkiets godkännande inte är till någon nytta när PKK fortsätter att verka i Sverige".

Sveriges och Turkiets utrikesministrar träffades i Bryssel i torsdags för att stämma av arbetet med det avtal länderna slöt för ett år sedan. Avtalet syftar till att Turkiet ska godkänna ett svenskt Natomedlemskap i utbyte mot att Sverige bland annat intensifierar kampen mot terrorism och öppnar upp för vapenexport till Turkiet.

Den svenska regeringen anser att det avtalet nu är uppfyllt. Några nya turkiska krav ska inte ha förts fram under torsdagens möte. Det tolkas från svenskt håll som positivt.

Samtidigt vill Turkiet känna sig säker på att Sverige verkligen fortsätter att intensifiera kampen mot terrororganisationer, i synnerhet kurdiska PKK, även efter att det svenska medlemskapet har godkänts.

Därför kan måndagens möte mellan Kristersson och Erdogan väntas handla mycket om hur Turkiet ska kunna lita på att Sverige fortsätter kampen mot terrorism.

Koranbränningar försvårar

Men sannolikt räcker inte det för Erdogan. En faktor som kan försvåra en turkisk ratificering är den senaste tidens koranbränningar, något som bekymrar den svenska regeringen och gör processen svårnavigerad.

Dessutom väntas Erdogan också försöka få saker från andra Natoländer i utbyte mot att han släpper in Sverige i Nato. Det har länge talats om att Turkiet vill köpa nya F16 stridsflygplan från USA och Biden och Erdogan kommer även att mötas i Vilnius. Samtalen kommer att fokusera på "Ukrainas position i Nato, Sveriges Natomedlemskap och leveransen av F16-plan".

Kan dröja

Men det finns också uppgifter om att Turkiet kan vilja ha försvarsmateriel från bland andra Kanada, Tyskland och Norge. Därför kan Erdogan vilja ha enskilda möten med flera länder i Vilnius, innan alla pusselbitar kan falla på plats för ett turkiskt Natobesked till Sverige. Om det kommer ett positivt besked för svensk del kan det därför dröja till tisdag eller onsdag.

Även själva tidpunkten i sig för beskedet kan ha betydelse. När Sverige, Turkiet och Finland ingick sitt avtal vid Natotoppmötet i Madrid förra sommaren så uppges det ha funnits visst missnöje från turkiskt håll med att avtalet blev klart så snabbt, eftersom det kunde tolkas som att Turkiet gav efter för snabbt. Det vore också en anledning för Erdogan att dra ut på beskedet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!