Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Turkiet: "Historisk möjlighet för Sverige"

Turkiet upprepar flera av kraven på Sverige inför ett Natointräde, inför toppmötet under tisdagen. Landet välkomnar dock statsminister Ulf Kristerssons besök, som beskrivs som en "historisk möjlighet".

Under tisdagen möts statsminister Ulf Kristersson och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.

Under tisdagen möts statsminister Ulf Kristersson och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.

Foto: TT/AP (Montage)

Politik2022-11-07 09:32

Bara ett dygn före statsminister Ulf Kristerssons (M) besök i Turkiet för möte med president Recep Tayyip Erdogan upprepar Turkiet flera av sina krav på Sverige.

I en en debattartikel i Aftonbladet skriver Fahrettin Altun, Erdogans rådgivare i presidentkansliet, att Sverige måste häva restriktionerna mot den turkiska försvarsindustrin, samt att Sverige tydligt måste ta Turkiets oro för terrororganisationer på allvar och ta "konkreta steg för att ta itu med denna oro".

I slutet av september öppnade återigen Inspektionen för strategiska produkter (ISP) för export av produkter klassade som krigsmateriel från Sverige till Turkiet, vilket delvis motiverades med Sveriges Natoansökan.

När det gäller kampen mot terrorism skriver Fahrettin Altun att Kristerssons besök innebär "en signal att Sverige hörsammar Turkiets legitima oro och vägran att böja sig för påtryckningar från terroristorganisationer som PKK". Artikelförfattaren hävdar att liknande organisationer bedriver både insamlingar och rekryteringsinsatser i Sverige.

"För att Turkiet ska förbinda sig att försvara en Nato-allierad vid en attack med all sin kraft, är kampen mot terrorismen en absolut oumbärlig del av Sveriges potentiella Nato-medlemskap", skriver Altun.

Fahrettin Altuns artikel nämner nämner inget om de utlämningar av utpekade personer från Sverige och Finland som landet tidigare krävt, och den avslutas i en positivare ton med att "statsminister Ulf Kristerssons besök i den turkiska huvudstaden måste ses som en historisk möjlighet för Sveriges inträde i Nato".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!