– Nu har åklagaren sagt att mordet är löst, och det var en gedigen genomgång han gjorde. Men det finns två stora svagheter: man har inte något vapen och ingen dna-bevisning. Jag vill tro att mordet är löst, men jag hade hoppats på tydligare bevismaterial, säger Peterson.
Han var industriminister i Palmeregeringen 1982 till 1988 och personlig vän med Olof Palme. Två år efter mordet var han justitieminister en kort tid för att därefter utses till riksdagens talman.
Öppet sår
Han är rädd för att bristen på tydligare bevis från åklagaren gör att Palmemordet förbli ett öppet sår.
– Ja, den frågan har plågat mig i dag faktiskt. Jag hade hoppats på tydligare bevis som alla hade accepterat, men det är jag inte så säker på att man gör. Jag tror inte att vi i dag kan sätta punkt för det här, säger Thage G Peterson.
Han noterade åklagarens kritik mot den tidigare Palmegruppen, för att de inte följde upp Stig Engström-spåret ordentligt.
Öppen dörr
– Det ligger mycket i det. Mordet har förföljt mig under 34 år; Olof var en personlig vän, vi umgicks privat. En fråga som hela tiden förföljde mig var oredan mellan rikspolisstyrelsen och Stockholmspolisen och mellan åklagare och polis. Det var öppna strider, vilket ledde fram till felsteg. Det blev snarare ett problem än en lösning för oss, säger Peterson.
Om det är rätt eller fel att lägga ned förundersökningen vill han inte ta ställning till.
– Jag vill inte ha någon ny utredning eller kommission, men jag vill inte att dörren stängs för dem som arbetar vidare. Därför bör det finnas en möjlighet för dem att nå polisen för att framföra tips. Till exempel en dygnet runt-öppen telefonlinje, säger han.