Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svenskt militärt deltagande i Mali kan kortas

De svenska militära insatserna i Mali ses över sedan en junta tagit över i landet som även hyrt in ryska legoknektar. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) lovar riksdagen besked inom en månad.

Försvarsminister Peter Hultqvist lovar besked inom en månad om hur det blir med de svenska militära bidragen till FN och den franskledda militära styrkan i Mali.

Försvarsminister Peter Hultqvist lovar besked inom en månad om hur det blir med de svenska militära bidragen till FN och den franskledda militära styrkan i Mali.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2022-01-18 13:30

Hultqvist och utrikesminister Ann Linde (S) sade efter att ha informerat det sammansatta försvars- och utrikesutskottet i riksdagen att utvecklingen i Mali oroar mycket.

– Situationen i Mali har förändrats dramatiskt eftersom juntan inte står fast vid att hålla val i början av året utan tänker sitta kvar ett antal år. Sedan är det det här med det ryska engagemanget via Wagnergruppen, sade Hultqvist vid en pressträff efter mötet i riksdagen.

Sätta press

Han och Linde noterar att det pågår ett intensivt internationellt arbete, bland annat genom EU, för att sätta press på juntan. Sanktioner har införts, till exempel.

– Det kan ju vara så att de oerhört kraftiga sanktionerna, och att EU är på gång med ytterligare sanktioner, bidrar till en positiv lösning. Vi måste också samtala med våra partner, säger Ann Linde.

Hon syftar på att Sverige dels deltar sedan länge i den FN-ledda insatsen Minusma i landet, dels också sedan ett antal år i en mer operativ och farligare militär insats som leds av Frankrike. Den senare styrkan, med samlingsnamnet Takuba, ska stödja Minusmaarbetet genom att motarbeta terrorism och jihadister i regionen.

Kräver plan

Det är bra att regeringen lovar besked om framtiden inom en månad. Men Hultqvist måste då komma med en plan för hur och när de svenska militärerna ska tas hem, anser Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson för Centerpartiet.

Motiven för både FN-insatsen och Takuba fallit, tycker Lundgren, efter juntans maktövertag och de ryska legostyrkorna i Wagnergruppen kommit in som juntans hjälpredor.

– Risken är stor att det nu blir en del i att säkra militärregeringen i Mali och dessutom tillsammans med Wagnergruppen. Vi kan inte ge legitimitet åt juntan och Wagner, säger hon.

– Utskottet har varit tydligt med att om ryska legoknektar från Wagnergruppen skulle operera sida vid sida med den internationella insatsen så ska Sverige lämna, säger Aron Emilsson, Sverigedemokraterna.

Vara trovärdiga

Hultqvist understryker att det inte bara är att lämna över en natt, med hänsyn och respekt för FN och andra deltagande länder. Men han lovar någon form av besked inom en månad.

– Det handlar om trovärdighet gentemot våra partner. Vi för en dialog, konfronterar och angriper problemen gemensamt, säger försvarsministern.

Riksdagen har givit klartecken för regeringen att fullfölja deltagandet i FN-insatsen Minusma under 2022 och siktet är inställt på att avveckla den senast 2024. Vad gäller den mindre, men farligare insatsen inom ramen för Takuba ska den största delen av insatsen dras tillbaka under februari. Kvar blir en sjukvårdsinsats, men frågan är nu om den också ska dras hem snart.

Fakta: Takuba och Minusma

Task Force Takuba i Mali leds av Frankrike.

Det är en multinationell specialförbandsstyrka med bidrag från flera europeiska länder.

Mellan november och februari står styrkan under svenskt befäl. Därefter ska det svenska bidraget avvecklas, med undantag för en sjukvårdsdel.

I dagsläget ingår åtta länder i insatsen: Sverige, Frankrike, Tjeckien, Italien, Estland, Nederländerna, Belgien och Portugal. Även Norge bidrar med ett mindre antal soldater till den svenska insatsen.

Takuba är en del av den pågående franskledda insatsen Operation Barkhane, Frankrikes största militära insats utomlands.

Det svenska bidraget är en helikopterburen snabbinsatsstyrka. Den består av cirka 150 personer och kan tillfälligt utökas med ytterligare 100 personer vid behov.

Personalen består av specialförbandsoperatörer, personal från specialförbandens stödförband samt även personal från konventionella förband. Helikopter 16, Black Hawk, används i insatsen.

Styrkan opererar i Mali och även i Niger vid behov. De två länderna har bjudit in styrkan att verka i länderna.

Sverige har sedan tidigare även ett engagemang i Mali genom FN-insatsen Minusma och EU-insatsen EUTM Mali.

I Minusma deltar Sverige med ett lätt skyttekompani på omkring 220 soldater. Styrkan kan vid behov tillfälligt utökas till högst 470.

Källa: Försvarsmakten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!