Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Strömmer: Förändrar inte regeringens position

Regeringen vill inte gå samma väg som Danmark och rakt av förbjuda koranbränningar. Det slår justitieminister Gunnar Strömmer (M) fast efter det danska beskedet.
–Vi ska vårda vår yttrandefrihet.

Danmark förbjuder olämplig behandling av religiösa skrifter på offentlig plats. Arkivbild.

Danmark förbjuder olämplig behandling av religiösa skrifter på offentlig plats. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2023-12-07 15:40

– Jag ser inte att det är lämpligt eller att det finns något bredare stöd att gå den danska vägen, säger Strömmer.

Danmark har efter en livlig debatt beslutat att förbjuda koranbränningar på offentliga platser.

I Sverige utreds frågan av en parlamentarisk grupp, som leds av Brottsförebyggande rådets generaldirektör Mattias Larsson. Gruppen ser över om polisen ska kunna neka koranbränningar med hänvisning till hot mot rikets säkerhet. Resultatet ska presenteras i sommar.

Ändra ordningslagen

Regeringens hållning är att en ändring av ordningslagen kan behövas, men inget rakt förbud. Det danska beskedet förändrar inte regeringens hållning, säger Gunnar Strömmer.

– Nej, det gör det inte. Det här har varit väl känt under en längre tid att de överväger att genomföra ett sådant här förbud. Vår utgångspunkt är ett starkt yttrandefrihetsskydd.

Han påpekar att Sverige i dag också har ett skydd i form av hets mot folkgrupp och att det pågår rättsliga prövningar av koranbränningar i det avseendet.

Socialdemokraterna anser att regeringen står passiv. Danmarks beslut kan påverka Sverige, enligt partiets rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi.

– Det sätter oss i ett mer sårbart läge när vi redan sedan tidigare har en mycket allvarlig situation, och när Säpo senast i går talade om att säkerhetssituationen har förvärrats.

S: Behöver ändra lagen

S vill inte se över lagen på samma sätt som regeringen utan tycker att man ska rikta in sig på bestämmelsen om hets mot folkgrupp eller den om förargelseväckande beteende.

– Vår hållning är att man behöver ändra lagstiftningen, säger Shekarabi.

– Regeringen utreder en helt annan fråga som dessutom saknar parlamentariskt stöd.

Centerpartiet står fast i sin hållning efter beskedet i Danmark. C ser i dagsläget inte behov av några lagändringar, säger partiets rättspolitiska talesperson Ulrika Liljeberg:

– Yttrandefriheter kommer ofta med ett pris. Skulle man ha friheter som är så smala att ingen blir kränkt när du utnyttjar din frihet, då är de inte så mycket att ha, säger hon.

Även Sverigedemokraterna är kritiska till Danmarks beslut, med hänvisning till yttrandefriheten.

"I många fall är Danmark ett föregångsland, men här har de verkligen gått vilse", säger Jessica Stegrud, i SD:s partistyrelse i en skriftlig kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!