Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Statsvetare: Tyngden väger upp för M

Moderaterna fick färre statsråd än vad som motsvarar partiets storlek. Men det uppvägs av hur tunga poster som gick till M, påpekar statsvetaren Johan Hellström som forskar om regeringsbildning.

Statsminister Ulf Kristersson (M) omgiven av energi- och näringsminister samt vice statsminister Ebba Busch (KD) och arbetsmarknad- och integrationsminister Johan Pehrson (L) när de nya statsråden presenterades.

Statsminister Ulf Kristersson (M) omgiven av energi- och näringsminister samt vice statsminister Ebba Busch (KD) och arbetsmarknad- och integrationsminister Johan Pehrson (L) när de nya statsråden presenterades.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2022-10-18 18:54

Regeringen Ulf Kristersson har 23 statsråd varav tolv moderater, sex kristdemokrater och fem liberaler. Skulle proportionerna följt valresultatet hade M fått fler portföljer.

Å andra sidan hamnar regeringens högstatusjobb hos det största koalitionspartiet. Den nya finansministern, utrikesministern och justitieministern får ett (M) till namnet.

– Det är väl det som kan förklara den lite ojämna fördelningen, säger Johan Hellström, som är docent i statsvetenskap vid Umeå universitet.

Grön oro

Att miljödepartementet upphör för att i stället ingå i det nya klimat- och näringslivsdepartement har väckt ramaskri inom den gröna oppositionen.

TT: Innebär omorganisationen att miljöfrågorna tonas ned och får mindre tyngd?

– Nej, det skulle jag inte säga. Det finns ändå en separat minister på posten som kan driva frågorna och i en koalitionsregering blir det inte lika viktigt vilket departement frågorna ligger under. Allting måste i alla fall upp till finansdepartementet så småningom, säger Johan Hellström.

Får lära sig

Klimat- och miljöminister blir Romina Pourmokhtari (L) som är 26 år – landets yngsta statsråd hittills.

– Nu känner jag inte till hennes bakgrund riktigt i de frågorna, men normalt brukar det vara lite mer erfarna personer som blir ministrar.

– Men det är ganska få av statsråden som har någon större erfarenhet i de frågor som de tar över. Det är lite samma situation får alla, i början gäller det att lära sig att sätta sig in i frågorna. Och då kan det ju till och med vara en fördel att vara ung, säger Johan Hellström.

Okänt namn

För de allra flesta inom kulturlivet var Parisa Liljestrand ett okänt namn fram till tisdagen. Hon har varit kommunalråd i Vallentuna och är ny kulturminister (M).

– Det är ofta så att kulturministern blir mer nagelfaren än andra ministrar. Kultursverige förväntar sig att det ska vara en person som mer eller mindre etablerade i kultursfären, säger Johan Hellström.

Han noterar också att socialdepartementet kommer att hysa inte mindre än fyra ministrar, två från KD och två från M.

– När det är partier som prioriterar ungefär samma frågor, men hae lite olika åsikter om dem, är det inte ovanligt att man har statsråd från olika partier i samma departement.

Stor regering

Marja Lemne, S-kopplad statsvetare vid Södertörns högskola, konstaterar att det blir en regering med ett relativt stort antal statsråd.

– Jag var lite förvånad att det var fullt så många, även om det är tre partier. Fast det kanske är ännu mer förvånande egentligen att den avgående regeringen med ett parti hade bara två statsråd färre, säger hon.

– Men det kan ju delvis bero på att det är lättare att få ihop det, då kan det stora partiet vara generöst mot de mindre partierna.

Oväntad roll

Marja Lemne förvånas inte över att civilförsvarsfrågorna flyttas tillbaka till försvarsdepartementet:

– Det blir alltid en viss flyttkarusell. Att man slår ihop bistånds- och handelsfrågor är ju en ny konstruktion. Men det har ju aviserats också, att det kommer att hända saker med UD:s verksamhet.

Däremot är hon överraskad över att Liberalernas partiledare Johan Pehrson blir arbetsmarknad- och integrationsminister.

– Många av oss hade nog tippat att Johan Pehrson skulle ha utbildningsdepartementet.

– Med tanke på hur mycket integrationsfrågorna har debatterats och diskussionerna om att här har Sverigedemokraterna fått allt som de vill är det intressant att det blir Liberalerna som får ansvar för integrationsfrågorna, säger Marja Lemne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!