Partiförhandlingarna om den framtida migrationspolitiken är inne i ett avgörande skede. En av stötestenarna är om Sverige ska införa ett volymmål i form av ett tak för hur många asylsökande vi kan ta emot.
Det ska vi inte, anser S-debattörerna.
"Sverige måste fortsätta att stå upp för en human flyktingpolitik. En volymsättning av asylinvandring strider både mot EU-rätten och mot de internationella konventioner som Sverige förbundit sig till", heter det i debattartikeln i Aftonbladet.
Riskerar dominoeffekt
Man noterar att Kristdemokraterna och Moderaterna närmat sig Sverigedemokraterna och vill minska asylinvandringen.
"Det är avgörande att Sverige står upp för asylrätten. Annars ger det en mycket problematisk signal till resten av världen. Det riskerar att bli en dominoeffekt där till sist alla länder stänger sina gränser för flyktingar. Det skulle kunna få ödesdigra konsekvenser i exempelvis länder i närområden till krigszoner som i dag, i alla fall tillfälligt, skyddar miljoner flyktingar undan förföljelse".
Pekar på kongressbeslut
Undertecknarna är på olika nivåer inom socialdemokratin – där finns bland andra riksdagsledamöter, kommun- och regionpolitiker, SSU-medlemmar och vanliga partimedlemmar.
En av dem är tidigare statsrådet och FN-ambassadören Pierre Schori. Han lyfter fram en formulering i partiets kongressbeslut från 2017, som lyder: "permanenta uppehållstillstånd och möjligheten till familjeåterförening ökar tryggheten och främjar en bra etablering".
– Det riskerar att slopas i de här diskussionerna som pågår, säger han till Ekot.
Locket på
Förhandlingar mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna pågick i slutet av veckan. Nu ligger locket på och förhandlingsläget är oklart.
Målet är, enligt Moderaterna, att nå en överenskommelse om migrationspolitiken till den 7 juli. Då ska alla åtta riksdagspartier åter samlas i migrationskommittén