Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skadeståndsprocess väntar Busch

KD-ledaren Ebba Busch har erkänt grovt förtal. Förutom dagsböter på 60 000 kronor väntar en separat skadeståndsprocess.
–För vår del är inte processen avslutad, säger det förtalade ombudets advokat Fredric Wikman till TT.

Ebba Busch (KD) möter medierna efter att ha erkänt grovt förtal. Det ombud som förtalades planerar att driva en separat skadeståndsprocess.

Ebba Busch (KD) möter medierna efter att ha erkänt grovt förtal. Det ombud som förtalades planerar att driva en separat skadeståndsprocess.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Politik2021-07-02 12:53

Ebba Busch (KD) har skrivit under ett så kallat strafföreläggande där hon erkänner sig skyldig till grovt förtal. Därmed behöver hon inte ta ärendet genom en rättegångsprocess.

– Jag erkänner ett brott som jag i själ och hjärta anser mig vara oskyldig till, säger KD-ledaren.

Påföljden för partiledaren blir villkorlig dom och 60 dagsböter.

Nu planerar den advokat som förtalades av Ebba Busch att driva ärendet vidare i en separat skadeståndsprocess.

– Han har fått otrevliga samtal, han har blivit konfronterad, folk har tittat snett på honom på stan och hans verksamhet som jurist har blivit lidande som en direkt följd av den här smutskastningen. Han har mått dåligt helt enkelt, säger Fredric Wikman, advokat för det tidigare ombudet.

Det hela har mynnat ut i att den förtalade mannen ser sig berättigad till skadestånd för kränkning, sveda och värk och andra förluster. Om Ebba Busch inte betalar skadeståndet kan ärendet hamna i tingsrätten.

För att avgöra en summa för skadeståndet sneglar Fredric Wikman på andra domar.

– Vi har tittat till exempel på domen mot Cissi Wallin. Hon fick betala 90 000 kronor.

Inte om hustvisten

Det hela går tillbaka till den omskrivna hustvist partiledaren var inblandad i, men handlar egentligen inte om det. Ebba Busch har förtalat husägarens tidigare ombud i ett inlägg på Facebook, och det är förtalet i det inlägget som partiledaren nu har erkänt.

Inlägget på Facebook kan bli en kostsam historia, både i förtroende och i pengar.

Men Ebba Busch anser sig egentligen inte ha gjort något fel.

– Ingen av de uppgifter som jag har angett har varit felaktiga, de har varit sanna, och för mig har sanningen alltid varit viktig, men i Sverige kan även sanningen vara förtal, i andra länder ser det inte ut så. Men vi befinner oss i Sverige, här gäller svensk rätt och det är det jag förhåller mig till, säger Busch på en pressträff.

KD-ledaren säger att hon fortsatt har partiledningens förtroende efter domen.

– Jag har självklart informerat mitt parti löpande om de här omständigheterna och även i dag hållit möte med ledningen för mitt parti på olika nivåer. Partistyrelsen har också hållit sammanträde och enhälligt fastställt det förtroende som jag är väldigt tacksam för att jag har i mitt parti, säger Busch.

Samma som dom

Det var den 19 februari som Busch pekade ut den dåvarande hussäljarens ombud som brottslig.

Några dagar senare anmäldes partiledaren för grovt förtal och åklagare valde att inleda en förundersökning.

Överåklagare Anders Jakobsson säger att Ebba Busch erkände brottet i ett kompletterande förhör i torsdags, som hölls på begäran av hennes försvarare.

– Det finns ingen anledning att väcka åtal när någon erkänner ett brott som vi kan lagföra på det sättet att man utfärdar ett strafföreläggande, det är samma som en dom. Den enda skillnaden är att strafföreläggandet vinner laga kraft på en gång, det gör inte en dom som man har rätt att klaga på, säger Anders Jakobsson.

Klar praxis

Enligt Busch finns det juridiska oklarheter i ärendet, eftersom uppgifterna hon spred fanns allmänt tillgängliga på internet.

Alternativet till att skriva på ett strafföreläggande hade dock varit en utdragen rättsprocess, och den tiden anser hon sig inte ha.

– Jag hade kunnat välja att gå till rättegång, att bli det juridiska prejudikat som saknas, men min främsta uppgift är att leda mitt parti och att hantera de problem som finns i Sverige och som är betydligt större än min personliga heder, säger Busch.

Enligt åklagaren är dock rättsläget klart.

– Praxisen är klar i det här ärendet. Det finns så många domar på just liknande situationer där man är dömd för grovt förtal, och där det är villkorlig dom och dagsböter, säger Anders Jakobsson.

Enligt Ebba Busch har KD inga förslag om att ändra förtalslagstiftningen.

Om hustvisten

Hustvisten som Kristdemokraternas partiledare är inblandad i tog sin början i augusti 2020 när hon köpte en fastighet av en äldre man utanför Uppsala.

Bara några dagar senare uppgav mannen att han ångrade affären och att han känt sig bearbetad. Sedan dess har parterna både i och utanför domstol hävdat att de har bättre rätt till fastigheten.

Ebba Busch har hela tiden hävdat att allt gick riktigt till när kontraktet skrevs under.

Rättelse: I en tidigare version förekom ett namn felstavat.

Fakta: Strafföreläggande

Om den misstänkte erkänner att han eller hon har begått brottet, och det är klart vad det ska bli för straff, kan åklagaren meddela ett så kallat strafföreläggande.

Ett strafföreläggande har samma verkan som en dom och det antecknas i belastningsregistret. Skillnaden är att åklagaren inte väcker åtal och det blir därmed inte heller någon rättegång.

Strafföreläggande är bara möjligt för brott där påföljden är begränsat till böter och/eller villkorlig dom.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!