Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sida: Inga biståndspengar till Hamas

Inget svenskt bistånd har gått till organisationer som har koppling till terrorstämplade Hamas. Det visar biståndsmyndigheten Sidas översyn av biståndet till de palestinska områdena.

Sida fick i uppdrag av regeringen i oktober att göra en översyn av biståndet till de palestinska områdena. Arkivbild.

Sida fick i uppdrag av regeringen i oktober att göra en översyn av biståndet till de palestinska områdena. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Politik2023-12-01 18:31

– Vi har inte hittat några sådana kopplingar i vår verksamhet. Vi har också kunnat konstatera att våra samarbetsparter fördömer våld mot civila och brott mot internationell rätt av den typ som Hamas gjort sig skyldigt till, säger Göran Holmqvist, chef för den avdelning på Sida som hanterar biståndet i Mellanöstern och Asien, till TT.

Regeringen och Sverigedemokraterna meddelade den 10 oktober att Sverige pausar utvecklingsbiståndet till de palestinska områdena som en följd av Hamas attack på Israel.

Sida fick i uppdrag att säkerställa att biståndet bara går till aktörer som tar avstånd från terrorism.

125 organisationer

Översynen gäller hela biståndet – utvecklingsbistånd och humanitärt stöd – och alla insatser som pågått under 2023.

En körning mot EU:s sanktionslista har gjorts av 125 organisationer som tar emot stöd.

Externa revisorer har granskat de delar av verksamheten där riskerna bedömts vara störst, utan att hitta något fall av terrorfinansiering.

Däremot har man hittat förbättringspotential i kontrollsystemet, bland annat för hur samarbetsorganisationer dokumenterar hur sanktionsreglerna tillämpas.

– Det är en fråga om att skärpa rutinerna och det kommer vi att arbeta med, säger Göran Holmqvist.

Fördömer handlingar

Enligt en formulering i regeringsuppdraget till Sida ska Sverige bara samarbeta med palestinska aktörer som "förbehållslöst fördömer" Hamas. Holmqvist förklarar att det, om det ges en väldigt strikt tolkning, är något som vissa organisationer av princip inte kan göra.

– Våra humanitära samarbetspartner kan exempelvis säga att det strider mot deras neutralitet att fördöma en part i en pågående konflikt. De kan fördöma handlingar, men inte en enskild part. Vissa är, exempelvis på grund av hot, inte intresserade av att gå ut publikt med det, säger han.

– Vi har bedömt att det väsentliga är att man tar avstånd från våld och brott av den typen som Hamas gjort sig skyldigt till.

Bör häva stoppet

Eftersom inga terrorkopplingar hittats bedömer Sida att utbetalningsstoppet nu bör hävas.

– För oss är det besvärligt att vara avtalspart men inte kunna fullfölja vår del av avtalet, att betala ut pengar. Det får legala konsekvenser och kan påverka trovärdigheten i vårt garantiinstrument. Dessutom tycker vi att det är viktigt att de som gör ett gott arbete i Palestina just nu kan fortsätta med det, säger Holmqvist.

Bara delar av granskningen har gjorts externt. Biståndsminister Johan Forssell (M) säger att regeringen funderade över att Sida skulle granska sig själv, men förklarar att det var viktigt att få ett snabbt svar.

– Det har varit en fråga som vi har ställt oss, men vi landade ändå i att Sida som expertmyndighet på området har störst kompetens att göra den här granskningen.

Göran Holmqvist konstaterar att sju veckor är en ganska kort tid för att se över verksamheten.

– Under en längre tidsperiod hade vi kunnat göra de externa revisorernas uppdrag mer omfattande. Men jag vill lägga till att vi även har en extern revision av alla våra insatser löpande.

Fakta: Sidas uppdrag

Regeringen och Sverigedemokraterna meddelade den 10 oktober att Sverige pausar utvecklingsbiståndet till de palestinska områdena med anledning av terrorstämplade Hamas attack på Israel.

Beslutet innebar att runt 57 miljoner kronor i utvecklingsbistånd stoppades från att betalas ut som tänkt i år. Fram till oktober hade cirka 110 miljoner betalats ut i utvecklingsbistånd.

Det humanitära stödet påverkas inte av pausen.

Sida fick i uppdrag av regeringen att inom sju veckor göra en fördjupad översyn av allt svenskt bistånd som går till projekt i de palestinska områdena. Det med syfte att säkerställa att stödet bara går till aktörer som tar avstånd från terror och inte understödjer våld och antisemitism.

Sida har också haft i uppdrag att säkerställa att de humanitära principerna om humanitet, neutralitet, oberoende och opartiskhet uppfylls.

Parallellt har Sida även tagit fram ett underlag för en ny strategi för biståndet i de palestinska områdena.

Uppdraget har nu redovisats i en rapport till regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!