Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

SD kommer kräva avtal för att stödja regering

SD-ledaren Jimmie Åkesson tänker kräva formella uppgörelser på förhand och konkret reformagenda för att stödja en statsministerkandidat i valet 2022. SD-ledningen begär nu mandat för det från partiets landsdagar.

Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge, partiledare Jimmie Åkesson och partisekreterare Richard Jomshof. Arkivbild.

Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge, partiledare Jimmie Åkesson och partisekreterare Richard Jomshof. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2021-11-13 06:00

Landsdagarna är SD:s motsvarighet till Socialdemokraternas partikongress och Moderaternas arbetsstämma, det vill säga det högsta beslutande organet. I år hålls mötet i Karlstad, den 25–28 november.

Partistyrelsen vill att ombuden på landsdagarna ska ställa sig bakom ett förslag till förhandlingsmandat för partitoppen och Åkesson, att ha i handen inför valet den 11 september 2022. Åkesson är, inte oväntat, föreslagen att väljas om som partiledare.

Kräva inflytande

Förslaget till mandat finns i en proposition om vad partiet ska kräva för att stödja en statsministerkandidat från ett annat parti, sitta i en regering eller ingå i regeringsunderlag.

Siktet ska vara inställt på direktinflytande i ett regeringsunderlag, även om det bästa vore regeringsmedverkan i en regering som har majoritet, enligt partistyrelsen.

Vill ha avtal

I våras gjorde partiledningen klart att de vill ha ett avtal, en handlingsplan, med andra partier för att stödja en statsminister. Det ska vara, sades det då, mer omfattande än det januariavtal på 73 punkter som regeringen hade med Centerpartiet och Liberalerna, ett avtal som också innebar att budgetar togs fram gemensamt.

"Det övergripande målet måste vara att utfallet av förhandlingar med andra partier, innebär ett genomförande av den konkreta politik som kommer formas av Sverigedemokraterna med utgångspunkt i den inriktning som antas av landsdagarna", föreslår partistyrelsen i propositionen.

Partiet ska "försäkras inflytande" i ett samarbete med andra partier i rak proportion till det antal mandat som SD får i valet jämfört med andra partier i samarbetet. Om partiernas opinionsstöd efter valet nästa höst ser ut som nu och partistyrelsen håller fast vid vad de skriver, skulle SD bli nästan lika tungt som Moderaterna i underlaget för en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna som stöds av SD.

Göra eftergifter

Partistyrelsen betonar också att partiet måste vara berett att kompromissa, se till andra partiers behov och göra eftergifter.

För att vara väl förberedda behöver det före en statsministeromröstning vara klart hur inflytande, roller och samarbetsformer ska ska se ut både i regeringskansliet och riksdagen mellan partierna som stöttar en regering, understryks det.

Partistyrelsen vill att landsdagarna ger partiledaren mandat att förhandla med andra riksdagspartier om hur en regering ska kunna bildas. Det ska också gälla den konkreta reformagenda en sådan regering ska ha.

Landsdagarna ombeds slå fast att SD inte ska släppa fram en statsministerkandidat som inte redan på förhand, i formella uppgörelser, har gett SD "godtagbart inflytande".

Fakta: Landsdagarna

Sverigedemokraterna har landsdagar i Karlstad, 25–28 november.

Landsdagarna är partiets högsta beslutande organ.

Motioner ska behandlas och propositioner antas på en rad områden.

Ett inriktningsprogram för partiets politik ska slås fast.

Inför valet nästa år vill partistyrelsen att landsdagarna slår fast ett tydligt förhandlingsmandat för vad SD ska kräva av andra partier för att stödja en statsministerkandidat.

Partiets inflytande i ett regeringsunderlag måste finnas svart på vitt i formella uppgörelser på förhand. Ett annat krav är att en konkret reformagenda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!