Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

S: Pressa matpriserna med högre konkurrens

Socialdemokraterna vill öka konkurrensen på livsmedelsmarknaden för att pressa matpriserna. Hårdare krav måste ställas på grossisterna, enligt partiet.

Priserna har stigit på grund av bristande konkurrens i dagligvaruhandeln och i grossistled, enligt Socialdemokraterna. Arkivbild.

Priserna har stigit på grund av bristande konkurrens i dagligvaruhandeln och i grossistled, enligt Socialdemokraterna. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Politik2024-07-16 11:42

Matkostnaderna för en tvåbarnsfamilj är tiotusentals kronor högre nu än för några år sedan, enligt Socialdemokraternas finanspolitiske talesperson Mikael Damberg.

En orsak till prishöjningarna är bristande konkurrens, enligt S. De tre största aktörerna Ica, Axfood och Coop står i dag för 90 procent av marknaden.

– Svenska matpriser har stuckit iväg mer än i våra nordiska grannländer, säger Damberg.

Begränsa avtal

De tre dominerande kedjorna äger också varsin egen grossist och det finns bara en fullsortimentsgrossist som säljer till fristående butiker.

Konkurrensen mellan grossister måste öka, enligt S, genom skärpta krav på butikskedjor att sälja varor till konkurrenter eller begränsa inlåsande avtal.

S vill också att regeringen kartlägger vilka aktörer i livsmedelskedjan som tjänat på de högre priserna för att garantera att vinsterna kommer alla led till gagn. De föreslår en permanent mekanism, ett slags "Matpriskollen" i offentlig regi, för att identifiera prishöjningar i grossist- och dagligvaruled.

Se över EU-direktiv

Om myndigheter och politiker ser var höjningarna uppstår kommer konkurrensen att hårdna och priserna sänkas, enligt S.

– Jag tror vi skulle få en bättre fungerande livsmedelsmarknad, lägre priser för konsumenten och kanske att våra bönder behandlas schysstare än i dag, säger Damberg.

S tycker också att EU:s direktiv om regler för otillbörliga handelsmetoder (UTP) behöver ses över för att minska makten hos globala leverantörer som Coca-Cola och Nestlé.

– De har en väldigt stor makt och det kan betyda att de kan ta högre priser, säger Mikael Damberg.

Rättad: I en tidigare version var tidsperioden för tvåbarnsfamiljens kostnader felaktig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!