Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Röstningen igång: "Väntat i flera veckor"

Många hängde på låset och förtidsröstade redan första dagen när vallokalerna öppnade. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch var en av dem som lämnade sin röst i Göteborg.
–Har man redan nu bestämt sig kan det vara en fördel att inte vänta till sista dagen, säger hon.

Göteborgaren Zehra Ay hade sett fram emot att rösta i flera veckor och valde därför att förtidsrösta samma dag som vallokalerna öppnade.

Göteborgaren Zehra Ay hade sett fram emot att rösta i flera veckor och valde därför att förtidsrösta samma dag som vallokalerna öppnade.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Politik2022-08-24 16:01

Från och med onsdagen och fram till valet går det att förtidsrösta runt om i landet. Göteborgaren Zehra Ay hade väntat i flera veckor på att äntligen få rösta.

– Jag vill inte missa det. Jag vill vara med och bestämma, säger hon på väg in i vallokalen.

Hon har röstat länge på samma parti och nämner jämlikhet, utanförskap, skolan och ekonomin som viktiga frågor. I år kommer hon att vara bortrest på själva valdagen den 11 september – men i vanliga fall går hon helst och röstar då.

– Det är fint att gå tillsammans och rösta. Det är en rättighet och vi ska fira den dagen, vi har inte fått rösträtten gratis, säger Zehra Ay.

Busch: Ta chansen

Även ett par partiledare syntes till vid valurnorna. Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi röstade på Stockholms centralstation, medan KD-ledaren Ebba Busch passade på att besöka vallokalen på Drottningtorget i centrala Göteborg.

Det kan finnas en poäng i att inte vänta och rösta på själva valdagen, enligt Busch.

– Man kan bli sjuk, det kan hända andra saker. Så vet man vad man ska rösta på kan man ta chansen och använda den redan nu, säger hon.

Allt fler väljer att förtidsrösta. Under förra valet var det enligt Valmyndigheten nästan 45 procent som förtidsröstade, av de som röstade totalt sett. Det är positivt, säger Ebba Busch.

– Det kan vara ett kvitto på att vi faktiskt lyckas nå ut med politiken inte bara de sista två veckorna i valet utan även tidigare, så att människor känner att de kan ta välgrundade och informerade beslut.

"Jätteangeläget"

Under dagen besökte en strid ström av förtidsröstare den tillfälligt uppbyggda baracken på Drottningtorget. Sanna Lindström gick förbi av en slump och passade på att gå in och rösta.

– Jag är jätteglad att jag hann med att rösta innan jag åker hem till Norge där jag bor. Det är viktigt, det känns jätteangeläget den här gången, säger hon.

Att möjligheten att förtidsrösta öppnade på dagen sex månader efter att Ryssland invaderade Ukraina gör att det känns extra viktigt, säger Elisabet Lann (KD), kommunalråd i Göteborg, som också förtidsröstade under dagen.

– I vår närhet i Europa så dör människor i dag för sin rätt att välja sina ledare i demokratiska val och för sin frihet. Jag tycker att det är värt att påminna om att vi inte kan ta demokratin för given utan vi måste alla vårda den, säger hon.

Rättad: I en tidigare version angavs fel siffra för hur många som förtidsröstade i förra valet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!