Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Regeringen vill utreda fotboja på unga

Regeringen vill utreda om fotboja ska kunna användas på unga som vårdas på grund av brott eller koppling till grov kriminalitet.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och Christian Carlsson (KD) presenterar nya åtgärder för att bryta rekryteringen av barn och unga till kriminella gäng, vid en pressträff.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och Christian Carlsson (KD) presenterar nya åtgärder för att bryta rekryteringen av barn och unga till kriminella gäng, vid en pressträff.

Foto: Mikaela Landeström/TT

Politik2023-11-20 14:31

– Sverige befinner sig i ett exceptionellt allvarligt läge, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) på en pressträff.

– Rekryteringen av barn och unga in i de kriminella gängen måste helt enkelt stoppas.

Regeringen presenterar därför ett antal nya åtgärder som ska förhindra rekrytering av barn och unga till kriminella gäng, däribland att utreda om Socialtjänsten ska kunna använda elektronisk övervakning som en del i verktygslådan.

Syftet är att se till att de unga till exempel verkligen genomgår vissa behandlingar, avstår alkohol eller andra droger, befinner sig i hemmet och på så sätt undviker kriminella miljöer.

Utredningen ska också titta på om fotboja ska kunna användas efter placering på Sis-hem för att säkerställa att de unga inte återfaller i kriminalitet.

– Det är viktigt att man inte på direkten dras tillbaka in i gängen, säger Camilla Waltersson Grönvall.

En annan åtgärd som regeringen vill utreda är att det ska vara möjligt att låsa rum på Sis-hem nattetid.

Waltersson Grönvall pekar på att både gärningsmän och offer blir allt yngre och brotten blir grövre. I dag finns 1 725 unga under 18 år i de kriminella gängen, enligt polisen. Men mörkertalet är stort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!