Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Regeringen vill sockra kommunja för vindkraft

Pengar till en simhall eller idrottsplats i utbyte mot att kommunen ger grönt ljus för en vindkraftspark? När regeringen går vidare med ett paket för att sätta fart på utbyggnaden av vindkraften ska ersättning till kommuner utredas. Deras möjligheter att stoppa projekt i ett sent skede minskas.

Vindkraft nära Näsudden på Gotland. Arkivbild.

Vindkraft nära Näsudden på Gotland. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2022-04-06 08:10

Det är dock oklart om regeringens proposition med förslag på tidigare kommunala besked om vindkraftsprojekt kommer att få det stöd den behöver i riksdagen.

– Ska man göra ingrepp i det kommunala vetot måste ett förslag om ersättning finnas med, säger Rickard Nordin, talesperson i frågan för Centerpartiet.

Nu finns det inget konkret förslag med, bara utfästelser om en utredning som får ett år på sig att komma med ersättningsförslag. För att säga ja har C krävt klara besked om ersättning till kommuner, närboende och de som berörs av redan byggda projekt.

De övriga borgerliga partierna och Sverigedemokraterna har inte visat entusiasm över förslagen som legat till grund för propositionen.

Bolund: "Olyckligt"

Strandhälls företrädare på posten, Per Bolund (MP), är kritisk till att ersättningsförslag inte finns med utan ska komma först nästa år. Regeringen riskerar hela förslaget genom oskickligt handlag, anser han.

– Det riskerar riksdagshanteringen, det är olyckligt om hela förslaget faller, säger Bolund som hade velat se ett mer kraftfullt paket med besked om miljonersättningar till kommuner som säger ja.

Paketet innehåller förutom propositionen också beskeden om två utredningar och ett uppdrag till som sammantaget ska snabba på utbyggnaden av vindkraften och omställningen till förnybar energi, från fossil olja och gas.

– Det är viktigt att stärka Sverige genom att snabbare bryta beroendet av fossila bränslen, bygga ut vår energiproduktion och ställa om vår industri, säger miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) på en pressträff.

– Svenska folket ska inte vara beroende av länder som Ryssland för att köra bil och värma sina hem.

Omtvistad fråga

Vindkraft har dock blivit en omtvistad fråga. Motståndet ökar och andelen projekt som får ja har minskat på senare år.

– Det är väldigt olyckligt att beviljandena minskar, vi har nya stora gröna industrier som behöver energin och vi behöver göra oss fossilfria, säger Strandhäll.

Kommuner ska fortsatt ha rätt att säga ja eller nej till projekt men måste sätta ner foten tidigare än idag. De som ger grönt ljus ska märka av fördelarna.

– För lokalsamhällen handlar det främst om att de som upplever att ett nytt vindkraftverk påtagligt påverkar livsmiljön samtidigt måste få uppleva att de ser positiva effekter i sin omgivning i samband med etableringen, säger Strandhäll.

– Det kan handla om en idrottsplats, en utbyggd samlingslokal eller andra åtgärder som gör livet lättare och bättre på platser där vindkraftsetableringen sker.

På frågan om utredaren ska överväga ersättning till husägare vars fastighetsvärden påverkas av vindkraftsprojekt säger Strandhäll att det inte finns några konkreta idéer om det, men:

– Hon har breda ramar att lägga förslag. Vi får se vad hon lägger fram och vilka eventuella problem hon belyser.

Utredningen ska vara klar i mars 2023.

Snabbare handläggning

Regeringens handläggning av havsbaserad vindkraft ska snabbas på genom att länsstyrelserna får en större roll.

Och Havs- och vattenmyndigheten får i uppdrag att utreda konkurrerande vindkraftsparker till havs, det vill säga ett system för hur aktörer tilldelas ensamrätt att etablera havsbaserad vindkraft i specifika områden.

Fakta: Regeringens vindkraftspaket

1: Proposition om tidigare kommunalt ställningstagande till vindkraft. Med förslag som tidigarelägger och gör kommunernas vetorätt mer förutsägbar.

2: Kommittédirektiv för en utredning om stärkta incitament till kommuner och lokalsamhällen för utbyggd vindkraft. Utredningen ska redovisa senast 31 mars 2023. Regeringen utser Ulrika Liljeberg, kommunstyrelsens ordförande (C) i Leksands kommun, till särskild utredare.

3: Kommittédirektiv för en utredning som effektiviserar regeringens roll som prövningsmyndighet för förvaltningsärenden enligt miljöbalken, bland annat ärenden om havsbaserad vindkraft. Utredningen ska redovisa senast 30 juni 2023. Eva Östman Johansson, kammarrättsråd och vice ordförande på avdelning på Kammarrätten i Stockholm, blir särskild utredare.

4: Regeringsuppdrag till Havs- och vattenmyndigheten att utreda konkurrerande vindkraftparker till havs. Myndigheten ska utreda ett system för hur aktörer tilldelas ensamrätt att etablera havsbaserad vindkraft i specifika områden. Myndigheten ska redovisa uppdraget senast 30 november 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!