Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Regeringen vill införa nytt tvångsmedel

Regeringen vill införa ett nytt tvångsmedel för att kunna säkra bevis. Polisen ska med våld också kunna öppna mobiltelefoner genom fingeravtryck eller ansiktsigenkänning.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) presenterar förslag på åtgärder för brottsbekämpning genom att säkra bevis.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) presenterar förslag på åtgärder för brottsbekämpning genom att säkra bevis.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Politik2021-12-01 09:52

Polis och åklagare kan i dag inte ta del av elektronisk information om en brottsmisstänkt lagrar den på en extern server eller molntjänst.

Detta vill regeringen ändra på och införa ett nytt tvångsmedel – genomsökning på distans. Förutsättningen är att det finns fängelse i straffskalan.

– Det här får ganska bred effekt. Det är väldigt efterfrågat från de brottsbekämpande myndigheterna, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) vid en pressträff.

Förslag till lag

En utredning presenterades på området redan för fyra år sedan, i december 2017. Nu har regeringen tagit fram en lagrådsremiss som sedan kan bli lagstiftning för riksdagen att ta ställning till.

Den 900 sidor långa beslagsutredningen föreslog också att det ska bli möjligt för polisen att med tvång öppna mobiltelefoner hos misstänkta med fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, så kallade biometriska spärrar, vilket inte är möjligt i dag.

– Behövs det användas våld för detta då öppnar vi också upp för det. Det blir helt enkelt en skyldighet att medverka, säger Johansson.

Samtidigt vill regeringen avskaffa ett förbud om att kunna beslagta till exempel sms mellan närstående. I dag är det endast tillåtet att beslagta meddelanden vid mycket allvarlig brottslighet eller när brottsoffret ger medgivande.

Meddelanden som innehåller brottsplaner eller där meddelandet utgör ett brott i sig, till exempel olaga hot, skyddas med det nuvarande beslagsförbudet om de skickas inom familjen. Morgan Johansson tror att avskaffande kan leda till fler fällande domar när det gäller våld i nära relationer och hedersbrott.

– Jag tror att det kommer få stor effekt. I dag vågar ofta inte brottsoffret medverka i utredningen.

– Det kan finnas hur mycket som helst av hot och trakasserier, inte minst mellan en man och frun eller tvärtom, och även gentemot barn. Och i hederskontext kan det handla om syskon eller släkt.

Kopiering föreslås som ett nytt tvångsmedel som ett alternativ till beslag. Det kan göra att den som drabbats får tillbaka mobiltelefonen eller datorn snabbare.

"Borde bytts ut"

Regeringen vill också senarelägga tiden som en brottsmisstänkt ska bli underrättad om att det skett ett beslag – likt reglerna för husrannsakan. I dag måste en person vars mobil eller dator beslagtagits underrättas om detta omedelbart. Med regeringens förslag ska myndigheterna kunna vänta tills det inte längre försvårar utredningen.

Justitie- och inrikesministern hänvisar till att bestämmelserna om husrannsakan och beslag i flera fall inte har ändrats sedan 1940-talet.

– Jag blir förvånad över hur gammal lagstiftning vi kan ha.

Samtidigt tog han emot beslagsutredningen för nästan exakt fyra år sedan som föreslog reformerna man nu går fram med. Moderaterna är mycket kritiska och beskriver det som rekord i senfärdighet.

– Det här visar väl varför Morgan Johansson borde ha bytts ut i går. De här förslagen har legat på en hylla i justitiedepartementet och samlat damm, säger M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

– Det måste vara någon form av rekord i politisk senfärdighet och jag noterade att Magdalena Andersson i sin regeringsförklaring beskrev att det var oerhört viktigt att de här sakerna kom på plats. Då är frågan varför man inte la fram det här 2017 eller 2018. Det är helt obegripligt.

Moderaterna är överens om inriktningen i förslagen och kallar förbudet om att beslagta meddelanden mellan närstående för "väldigt otidsenligt".

En proposition ska läggas fram till årsskiftet och ny lagstiftning kan vara på plats den 1 juni 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!