På ljusskygga marknadsplatser på darknet och via sociala medier går det att köpa droger, dopningsmedel och vapen. Produkterna skickas sedan i vanliga brev och paket till mottagarna.
– Det är väldigt vanligt och en växande distributionskanal. Utanför våra tätorter är det vanligare att narkotika distribueras via post än genom gatuförsäljning, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).
Men för dem som levererar posten har det varit svårt att komma åt flödet. Enligt postlagen har postleverantörerna tystnadsplikt. De får inte kontrollera innehållet i brev eller agera om de misstänker att en försändelse innehåller något olagligt.
Syftet är att skydda brevhemligheten och den personliga integriteten.
Inte rätt öppna
Nu föreslår en statlig utredning att personal i postverksamhet ska få möjlighet att på eget initiativ kontakta brottsbekämpande myndigheter om man misstänker brott. Det ska gälla om det ingår fängelse i straffskalan.
Redan i dag finns en möjlighet att bryta tystnadsplikten, om en brottsbekämpande myndighet begär det. Då krävs misstanke om brott som har minst två års fängelse i straffskalan. Det föreslår utredaren ska sänkas till ett år.
– Personalen har vare sig nu eller enligt förslaget rätt att öppna postförsändelserna, utan deras misstanke ska uppkomma på annat sätt. Det kan till exempel vara så att en postförsändelse går sönder och att det trillar ut piller av något slag. Som det är i dag ska man skicka försändelsen vidare till mottagaren, säger Kazimir Åberg.
Brevhemligheten är grundlagsfäst, och 2015 års postlagsutredning ansåg inte att tystnadsplikten skulle kunna brytas av postombud på eget initiativ.
"Ingen stor inskränkning"
Den aktuella utredningen gör en annan bedömning.
– Utredaren har gjort en avvägning där de menar att det här intresset (att begränsa brottsligheten) är angelägnare och att det inte är en stor inskränkning av brevhemligheten, säger Anders Ygeman.
TT: Ser du någon risk att möjligheten kan komma att missbrukas?
– Nej, det gör jag inte. Det är inte någon postanställd som själv öppnar brev utan det är de rättsvårdande myndigheterna som ska göra det och då ser jag risken som väldigt liten.
Ygeman skickar nu utredningen på remiss och räknar med att en ny lag kan vara på plats nästa sommar.
– Jag tror att det här är kraftfulla förslag för att förhindra eller försvåra narkotikaförsäljning via postförsändelser, men också annan typ av brottslighet som vapendelar eller mobiltelefonbedrägerier, säger han.