Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Partiet som får mest hat – "avtrubbade"

Miljöpartister är i särklass mest utsatta för trakasserier och hot bland svenska politiker, visar en ny undersökning från Brå. Ett "starkt drev" från högerpartierna kan vara en förklaring, menar partisekreterare Katrin Wissing.
–Det gav mycket vatten på hatsvansens kvarn, säger hon.

Valaffisch med Miljöpartiets språkrör Per Bolund vid Medborgarplatsen inför valet 2022. Miljöpartistiska politiker var i särklass mest utsatta för hot och hat under valåret, enligt en Brå-undersökning.

Valaffisch med Miljöpartiets språkrör Per Bolund vid Medborgarplatsen inför valet 2022. Miljöpartistiska politiker var i särklass mest utsatta för hot och hat under valåret, enligt en Brå-undersökning.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2023-11-10 05:30

Nästan varannan, drygt 48 procent, av de miljöpartistiska politikerna uppger att de valåret 2022 utsattes för någon form av hot och trakasserier, eller våld, skadegörelse och stöld. Det är en kraftig ökning från valåret 2018, då 38 procent uppgav samma sak.

Näst på listan 2022 kommer Sverigedemokraterna (33,2 procent), tätt följda av Liberalerna och Centerpartiet, visar Politikernas trygghetsundersökning som genomförs av Brottsförebyggande rådet (Brå).

– Miljöpartiets utsatthet har ökat väldigt mycket. Förut var det SD som låg på de väldigt höga nivåerna, nu ligger de fortfarande över medel men inte alls på de här höga nivåerna, säger Åsa Strid, utredare på Brå.

– Gissningsvis hänger svängningarna ihop med vilka frågor som är på agendan i det stora politiska samtalet och vad som är mest infekterat för tillfället, fortsätter hon.

Inte förvånad

Miljöpartiets Katrin Wissing är inte förvånad över att partiet sticker ut.

– Jag är ute i landet och pratar jättemycket med våra politiker och medlemmar. Det är något man pekar på som ett jättestort problem, säger hon.

– Eftersom det pågått ganska länge har vi kanske blivit lite avtrubbade av allt hat, så det är väldigt bra att bli påmind av utomstående parter för det är ju inte normalt och inget som någon ska behöva stå ut med.

TT: Varför tror du att ni är särskilt utsatta?

– Dels står vi för en politik som är för förändring, vi behöver ställa om samhället för att klara klimathotet och stärka välfärden. Förändring kan vara ganska skrämmande för människor.

"Hatsvans"

Vidare hävdar hon att ett "starkt drev" från högerpartierna mot MP inför riksdagsvalet har påverkat.

– Det gav mycket vatten på hatsvansens kvarn, och även när valet är över ser vi att hatsvansen fortfarande är lika aktiv, säger Katrin Wissing.

Hat och hot mot företrädare för partiet har bland annat lett till att det på sina håll varit svårt att få personer att ställa upp lokalt, säger hon och framhåller att det är ett demokratiproblem.

– När engagerade människor som ställer upp i politiken skräms till tystnad så försvagas demokratin, säger hon.

Fakta: Hat och hot mot miljöpartister

Andel förtroendevalda för Miljöpartiet som uppger att de utsatts för någon form av hot och trakasserier, eller våld, skadegörelse och stöld, från 2012 till 2022.

2012: 25,6 procent

2014 (valår): 28,3 procent

2016: 33,1 procent

2018 (valår): 38,7 procent

2020: 32,7 procent

2022 (valår): 48,1 procent

Generellt är utsattheten inom partierna större under valåren jämfört med de mellanliggande åren.

Källa: Brottsförebyggande rådet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!