Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Partier oroliga för hushållens ekonomi

Flera partiledare uttrycker oro för hur hushållen ska klara stigande priser och räntor. SD-ledaren Jimmie Åkesson lovar sänkt skatt på drivmedel.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) och statsminister Ulf Kristersson (M) under onsdagens partiledardebatt i riksdagen.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) och statsminister Ulf Kristersson (M) under onsdagens partiledardebatt i riksdagen.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2022-10-26 15:43

– Vi kommer att sänka priset på drivmedel vid pump, det kommer att ske genom skattesänkningar och minimerad reduktionsplikt, sade han i riksdagens partiledardebatt.

Åkesson svarade på en fråga om när SD tänker infria partiets löfte från valrörelsen om att sänka drivmedelspriset kraftigt. M, KD och SD lovade då att en liter bensin ska bli runt fem kronor billigare och en liter diesel 9–10 kronor billigare.

SD sitter just nu i förhandlingar om regeringens budgetproposition. Den ska presenteras om knappt två veckor.

Åkesson sade dock inte när skatten på drivmedel kan sänkas. Han hänvisade till att det kommer att framgå av budgeten hur man ska få till kraftigt sänkta drivmedelspriser framöver.

EU har öppnat

– Jag är fullt trygg med det och att vi tar stora steg i den riktningen. Sedan fortsätter vi under mandatperioden att nå upp till just det som jag och mitt parti har lovat våra väljare, sade Åkesson.

EU har gett klartecken till Sverige att helt slopa energiskatten på drivmedel under tre månader, dock senast i januari. Om regeringen vill utnyttja den öppningen, så är det bråttom.

– Vi har verkat i en vecka nu. Vi tar nu ett samlat grepp på de här stora frågorna, både de rent svenska och de med EU-koppling. Jag kan inte i dag svara på hur besluten kommer att fattas, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Mellan maj och september gällde också en tillfällig sänkning av energiskatten till EU:s miniminivå. Den nytillträdda regeringen har inte heller gett besked om ifall den vill återinföra den sänkningen.

Jobbas för högtryck

När det gäller att sänka reduktionsplikten till EU:s miniminivå för att få ned drivmedelspriserna, så har den nya regeringen sagt att det ska ske 2024.

Regeringspartierna lovade också under valrörelsen att ett högkostnadsskydd mot höga elräkningar ska vara på plats den 1 november.

Allt pekar dock på att det inte kommer att gå så snabbt. Svenska Kraftnät har fått i uppdrag att ta fram ett förslag till den 15 november.

– Det jobbas för högtryck med den frågan och att vi så fort som det överhuvudtaget är möjligt kommer att fatta beslut, säger Kristersson.

I partiledardebatten uppgav statsministern att en av regeringens viktigaste uppgifter blir att ta Sverige igenom ekonomiskt svåra tider.

Varnar för misstag

– Inflationen snuddar vid tio procent. Sverige har nu en historisk hög arbetslöshet när vi går in i en lågkonjunktur. Många människor vet inte hur eller om de ska klara vintern, sade Kristersson.

Han uppgav också att det kommer att krävas budgetdisciplin från statens sida.

Oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) varnade för att det inte finns några utrymmen för misstag i regeringens finanspolitik, till exempel i form av stora ofinansierade skattesänkningar, som kan sätta ytterligare fart på inflationen.

– Det här måste mötes med en ansvarsfull ekonomisk politik, annars riskerar människor bli av med jobbet, samtidigt som höga räntor på bolånen sopar bort de sista marginalerna, sade Andersson.

– En missriktad finanspolitik riskerar att göra Sveriges pensionärer, löntagare och barnfamiljer fattigare.

Kris i välfärden?

Både hon och Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar varnade även för en kostnadskris i välfärden på grund av de stigande priserna.

Dadgostar efterlyste stora tillskott till välfärden och underströk att det inte kommer att räcka med “några miljarder här och där”.

– Vi är på bristningsgränsen, sade hon.

– Det handlar om prioriteringar. Nu måste välfärden gå först.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!