Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Opinionen varslar om fortsatta regeringskriser

Förändringarna i väljaropinionen är närmast obefintliga. Liberalerna ligger kvar långt under riksdagsspärren och Miljöpartiet riskerar också att åka ut. Skulle dagens läge bli valresultat lurar ständiga regeringskriser efter valet.

Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?

Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?

Foto: Johan Hallnäs/TT

Politik2021-12-02 09:33

Sedan i maj är förändringarna små i Statistiska centralbyråns stora partisympatiundersökning. Bara en förändring är statistiskt säkerställd – Centern backar 1,1 procentenheter till 8,4 procent.

Partierna som släppte fram Magdalena Andersson som statsminister, det vill säga S, MP, V och C, får 50,6 procent i mätningen mot 48,4 för de övriga.

Men tar man bort MP och L som hamnar under riksdagsspärren får S, V och C 46,7 procent medan M, SD och KD får 45,9 procent, en skillnad på bara 0,8 procentenheter.

Missar dramatiken

Mätningen är gjord mellan 28 oktober till 25 november, med merparten under den första halvan av mätperioden. Det innebär att SCB missar den senaste tidens politiska dramatik i riksdagen.

Det går inte att utläsa några reaktioner på debaclet med Magdalena Anderssons sju timmar som statsminister i förra veckan eller MP:s avhopp från regeringen.

S är fortfarande största parti med 29,1 procent i mätningen, följt av Moderaterna, 22,7 procent, och Sverigedemokraterna som får 18,6 procent. I botten hamnar Liberalerna med 2,5 procent. Miljöpartiet får 3,9 procent, men att partiet skulle hamna under riksdagsspärren på 4 procent är inte statistiskt säkerställt, enligt SCB.

Centerns partisekreterare Michael Arthursson är trots nedgången för partiet ganska nöjd med siffrorna.

Baudin nöjd

– Vi fick ett riktigt skutt uppåt i SCB:s mätning i maj med två procentenheter, nu ligger vi ungefär på valresultatet 2018, som var ett väldigt bra resultat för Centerpartiet, så vi ser med tillförsikt fram mot valåret, säger Arthursson.

Han tror att en anledning till nedgången från förra mätningen är att Centern angripits från alla håll.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin tar mätningen med tillförsikt.

– Jag tycker att det är ett styrkebesked, det här ligger ändå bättre än valresultatet, och då har det varit stiltje i Sveriges riksdag, vår partiledare kunde presentera sin regering först i förrgår, så när vi nu går in i ett valår så är jag väldigt positiv. Det finns stora förhoppningar på att vi ska kunna få fyra nya år, säger han till TT.

Att partierna som släppt fram Magdalena Andersson samlar över 50 procent välkomnar han.

– Det är väl tydligt vad väljarna vill, vilken riktning de vill att Sverige ska ta, säger Tobias Baudin.

M glada

Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström välkomnar också SCB-mätningen.

– Moderaterna är glada över den här mätningen, därför den visar på en tydlig uppgång i förhållande till 2018 års valresultat. Men vi är inte nöjda. Det är fortfarande så att vi har hela arbetet framför oss till valdagen eftersom skillnaderna mellan sidorna är så liten, säger han.

Liberalernas partisekreterare Juno Blom tycker att siffrorna är tråkiga men anser inte att partiets fortsatt dåliga siffror är ett tecken på att partiet valt fel väg.

Supertydlig väg

– Jag tror att det är viktigt att den väg vi har valt måste bli supertydlig, det måste finnas en tydlighet i hela partiet om att det är den här vägen som gäller, säger hon till TT.

Bland väljarströmmarna mellan partierna finns bara en säkerställd förändring jämfört med maj-mätningen – Moderaterna har tappat något till Kristdemokraterna.

Sett över längre sikt, sedan riksdagsvalet 2018, är det mest märkbara att varken S eller M längre tappar till SD. Liberalerna tappar till M, C och S. Kristdemokraterna tappar till M. Socialdemokraterna har tagit från C och L men tappat till M och V. Moderaterna har tagit från L, KD och S.

Skillnaderna i hur kvinnor röstar är signifikanta för framför allt SD och S med nackdel för SD och fördel för S.

Fakta: Så röstar kvinnor respektive män

Så här skulle kvinnor respektive män rösta om det vore val i dag. Män inom parentes.

C - 9,6 (7,1)

L - 2,4 (2,6)

M -23,1 (22,4)

KD - 4,4 (4,8)

S - 33,7 (24,3)

V - 10,0 (8,4)

MP - 4,6 (3,2)

SD - 11,7 (25,6)

Andelen osäkra väljare är 14 procent.

Källa: SCB.


Fakta: SCB:s mätning

Frågan som ställs i partisympatimätningen är: Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?

Mätningen genomfördes under perioden 28 oktober till 25 november.

Den omfattar ett riksomfattande slumpmässigt urval med 9 190 i riksdagsval röstberättigade personer.

Svaren samlas in genom såväl telefonintervjuer som webbenkät.

Det totala antalet svarande är 4 319 personer, vilket motsvarar 47 procent.

Källa: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!