På torsdag och fredag samlas EU:s regeringschefer i Bryssel för årets sista toppmöte. Då ska bland annat beslut fattas om EU:s fortsatta ekonomiska stöd till Ukraina.
Det som står på spel är ett stöd på 50 miljarder euro till det krigsdrabbade landet – pengar som enligt Ulf Kristersson är nödvändiga för att hålla Ukrainas statsfinanser någorlunda flytande.
– Läget börjar bli akut, när pengarna tar slut riskerar stora delar av det ukrainska samhället att sluta fungera, säger han i riksdagens EU-nämnd på tisdagen.
Stöd i riksdagen
Regeringens linje i förhandlingarna är att slåss för fortsatt stöd till Ukraina, men att samtidigt jobba för en strikt EU-budget i övrigt. En linje som det finns stöd för i riksdagen.
Om, och i så fall hur långt, regeringen skulle vara bered att frångå linjen och gå med på att budgeten utökas för att få igenom Ukrainastödet vill Ulf Kristersson inte svara på.
– Där är vi inte än. Nu har vi fått ett mandat för att hålla ihop EU:s länder för ett stöd för Ukraina. Det är vår absoluta prioritet. Sedan vill vi att det ska ske med så små budgetförändringar som över huvud taget är möjligt, säger han.
Men för att få igenom stödet krävs enighet bland medlemsländerna. Och Ungern har hotat med att ställa sig på tvären. Men även i andra medlemsländer svajar stödet enligt Ulf Kristersson.
– Ungern har varit väldigt tydligt och hotat med att blockera. Men i flera länder har det varit diskussioner om ett sviktande stöd till Ukraina. I Slovakien var det till exempel väldigt tydligt när de hade val och fick en ny regering, säger han.
Starka egna önskemål
Eftersom stödet till Ukraina är en del av budgetförhandlingarna inom EU i stort så ser han också en risk att det inte ska gå att få ihop olika önskemål.
– Risken är att olika länder har så väldigt starka egna önskemål vid en budgetöversyn att det i praktiken blir helt oförenliga ståndpunkter. Då kan det bli ett nästan oavsiktligt stopp för hela budgeten, och då blir Ukraina förloraren.
Enligt Kristersson vore det väldigt allvarligt om regeringscheferna inte kommer överens.
– Ett misslyckande skulle innebära att EU helt överger Ukraina. Det skulle vara snubblande nära att ställa sig på Rysslands och Putins sida, säger han och fortsätter:
– Det som ytterst står på spel är inte bara Ukrainas demokrati utan också vår egen i den här delen av världen. Utgången av det ryska anfallskriget kommer påverka Sverige och Europa i generationer framöver.