Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nytt bondestöd på 4,6 miljarder diskuteras

Riksdagens finansutskott diskuterar nu ett nytt stödpaket för bönderna på 4,6 miljarder kronor. Förslaget har lagts fram av Centern och Moderaterna.

Svenska djurbönder ska få mer pengar, enligt C och M. Arkivbild.

Svenska djurbönder ska få mer pengar, enligt C och M. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2022-04-07 11:49

En bred majoritet i finansutskottet ställde sig på torsdagen bakom att arbeta vidare med det förslaget.

– Det finns ett brett stöd och det är jag väldigt glad för, säger M:s ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson.

– Förslaget förstärker kraftigt stödet till lantbrukare för att säkra livsmedelsförsörjningen.

Förslaget har initierats av M och C som från början hade två olika förslag som man nu har jämkat ihop till ett stödpaket på 4,6 miljarder kronor.

Olika stöd

– Från början fanns det stöd för 2,1 miljarder. Vi välkomnar verkligen att det finns stöd för mer och har därför slagit samman våra förslag för att få ut så mycket som möjligt så fort som möjligt, säger C:s ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl.

M och C menar att svenska bönder behöver kompenseras för de höga kostnaderna på bland annat insatsvaror och drivmedel som uppstått sedan Ryssland invaderade Ukraina.

I förslaget ingår 3 miljarder i krisstöd till gris- och fjäderfäsektorn samt andra djurföretag.

Upp till 1 miljard avsätts för att utnyttja tillfälliga undantag i EU:s statsstödsregler för att stödja veteodlare samt växtodlings- och trädgårdsföretag.

Det nationella stödet till jordbruket, även kallat Norrlandsstödet, som uppgår till 410 miljoner kronor per år ska utökas maximalt.

C och M är också överens om att försöka få till en maximal återbetalning på dieselskatten för jord- och skogsbruk. Nedsättningen ska göras retroaktiv från 1 januari 2022 och gälla till 30 juni 2023.

– Vi försöker göra allt vi kan politiskt för att få till det här stödet. Och det första är att få till en nedsättning på skatten på diesel, säger Martin Ådahl.

S vill ge stöd

Även Socialdemokraterna är positiva till att jobba vidare med det föreslagna stödpaketet.

– Vi ser att det är tufft för lantbrukare just nu och att det kommer att krävas någon form av stöd, men exakt hur det stödet ska se ut och vilka utrymmen det finns för att ge det stödet, är vi inte framme vid än, säger finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S).

Hon påpekar att allt i förslaget från M och C kanske inte går att genomföra på grund av EU:s statsstödsregler.

– De pekar ju på några vägar framåt som man skulle kunna stötta lantbruket på, några av dem tror vi kanske är svårare att genomföra, men vi ser också att det finns ett behov i jordbruket för att underlätta situationen, säger Westlund.

M:s Elisabeth Svantesson bedömer att det kan ta några veckor innan finansutskottet sätter ned foten. När riksdagen har sagt ja till bondestödspaketet, så räknar hon med att regeringen kommer att lägga fram ett sådant förslag som en proposition senare i vår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!