Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny regering kan dröja

Sverige hinner sannolikt inte få en ny regering denna vecka. Statsminister Stefan Löfven (S) väntar åtminstone till tisdagen med sin avskedsansökan.

Socialdemokraterna nya partiledare Magdalena Andersson får vänta ytterligare någon dag på att företrädaren Stefan Löfven går till talmannen för att be att vå avgå och därmed bana väg för henne som statsminister. Arkivbild.

Socialdemokraterna nya partiledare Magdalena Andersson får vänta ytterligare någon dag på att företrädaren Stefan Löfven går till talmannen för att be att vå avgå och därmed bana väg för henne som statsminister. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Politik2021-11-08 13:48

Löfven avvaktar fortfarande förhandlingarna mellan Socialdemokraterna (S), Miljöpartiet (MP) och Centern (C) om en strandskydds- och en skogsproposition.

Arbetet med de två propositionerna pågick fortfarande på måndagseftermiddagen.

Enligt uppgifter till TT stod förhandlingarna på "väntläge", bland annat på grund av att berörda departement arbetade med att ta fram texter till propositionerna.

Löfven har lovat C en stärkt privat äganderätt i skogen och ett förändrat strandskydd som ökar möjligheten att bygga i strandnära lägen. Att det löftet uppfylls är en förutsättning för att C ska släppa fram den nyvalde S-ledaren Magdalena Andersson som statsminister.

Mer utrymme

Löfven vill att de förhandlingarna ska vara avklarade innan han lämnar in sin begäran om entledigande (ansökan om avgång) till riksdagen. Annars riskerar han att få leda en övergångsregering i väntan på att förhandlingarna ska gå i mål. Som statsminister i en övergångsregering har han mindre handlingsutrymme än nu.

Om avskedsansökan skulle lämnas in på tisdagen, inleder riksdagens talman Andreas Norlén processen för att utse en ny statsminister. Han ska då utse en av partiledarna för att sondera terrängen för att bilda en ny regering. Det sker sannolikt efter enskilda samtal med alla åtta partiledarna.

Den som får uppdraget behöver sedan viss tid på sig för förhandlingar med partier som kan tänkas stödja statsministerkandidaturen. När de är klara ska talmannen föreslå riksdagen ett namn. Det förslaget ska bordläggas två gånger, vilket tar minst två dagar, innan det kan bli dags för statsministeromröstning.

Även V behövs

Om det blir den nya S-ledaren som får talmannens uppdrag att sondera stödet för en ny regering, behöver Andersson försäkra sig om att MP, C och V stödjer henne. Det kan de göra antingen genom att rösta ja till henne i en statsministeromröstning eller lägga ned sina röster. Det senare kallas att trycka gult.

För att bli godkänd som statsminister får Andersson inte ha 175 eller fler nej-röster emot sig.

Även om C har blivit nöjt med förhandlingarna om strandskydd och skog, så återstår att se till att också V accepterar henne.

V:s övergripande krav är att bli accepterad som en förhandlingspart av en ny S-ledd regering. Partiet vill gärna peka på någon sakpolitisk framgång också.

I en intervju med TT gör V-ledaren Nooshi Dadgostar klart att det är otänkbart att en ny S-ledd regering fortsätter att förhandla enbart med C. I alla fall om Andersson tänker räkna in V i den konstellation av partier som ska släppa fram henne.

Stängts ute

– Min utgångspunkt är att vi är en förhandlingspart. Den här regeringen kan inte bara förhandla med Centerpartiet, för det ger ingen majoritet, säger Dadgostar.

Sedan januari 2019 har regeringen försökt stänga ute V från inflytande. Det var ett krav i det så kallade januariavtalet med S, MP, C och Liberalerna (L).

Men efter att januarisamarbetet sprack i somras så har V fortsatt hållits utanför viktiga förhandlingar om framförallt strandskyddet, skogspolitiken och inte minst budgeten.

– Det kommer inte att fungera, som det har gjort den här hösten, med att regeringen bara förhandlar med C om allemansrätt och skog, säger Dadgostar.

V vill inte bara bli accepterad som en förhandlingspart. Dadgostar vill också att förhandlingarna ska ge ett tydligt resultat.

På V:s önskelista står bland annat höjd garantipension, slopat karensavdrag, höjt tak och höjd ersättningsnivå i sjuk- och aktivitetsersättningen samt avdrag för fackföreningsavgiften.

Att en ny S-ledd regering kommer att driva en mer vänsterinriktad politik är naturligt, enligt Dadgostar:

– Det kommer ju att bli så att mittpunkten i det här samarbetet flyttas till vänster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!