Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nato bedöms ge ökad säkerhet för Sverige

Regeringens säkerhetspolitiska analys pekar på en rad fördelar med Nato. Ett svenskt medlemskap anses höja tröskeln för militära konflikter i norra Europa.

En brittisk militärhelikopter i den pågående Natoövningen Flaming Sword 2022.

En brittisk militärhelikopter i den pågående Natoövningen Flaming Sword 2022.

Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT

Politik2022-05-12 17:42

Regeringen och riksdagspartierna presenterar i morgon sin nya säkerhetspolitiska analys för Sverige. Den blir ett viktigt underlag när Socialdemokraterna och regeringen inom kort ska fatta sina Natobeslut.

I ett textutkast, som inte väntas skiljas sig på väsentliga punkter från slutversionen, listas en rad fördelar med Nato.

Den innehåller dock inga rekommendationer om Sverige ska gå med i försvarsalliansen eller inte.

I analysutkastet står att ett svenskt Natomedlemskap skulle höja tröskeln för militära konflikter och därmed ge en konfliktavhållande effekt i norra Europa. Där står också att genom ett medlemskap i Nato så skulle Sverige inte bara stärka sin egen säkerhet utan också bidra till likasinnade grannländers säkerhet.

Inga garantier

Sveriges långvariga alliansfria linje har på senare år, med Peter Hultqvist (S) som försvarsminister, kompletterats med en rad bilaterala försvarssamarbeten. Bland annat med USA och Storbritannien. Det djupaste samarbetet är med Finland.

Men någon garanti för att Sverige skulle få hjälp om ett hot eller angrepp riktades mot landet finns inte inom ramen för nuvarande samarbeten, konstaterar analysen.

Sveriges försvarssamarbetens förmåga att avskräcka till exempel ett ryskt angrepp, begränsas av att de inte innefattar ömsesidiga försvarsförpliktelser.

Utsikterna för att Nato skulle ge Sverige säkerhetsgarantier utan medlemskap bedöms vara obefintliga. Det ryska anfallet mot Ukraina, som likt Sverige är partner till Nato, har klargjort att Natos artikel 5 om kollektivt försvar enbart avser Natoländer, konstateras i analysen.

Ingen nordisk allians

Från amerikansk sida har man också varit tydlig med att europeiska länder utanför Nato inte erhåller bilaterala försvarsgarantier.

Att fördjupa Sveriges samarbete med Nato ytterligare genom att ingå i försvarsalliansens krigsplanering anses inte heller som en framkomlig väg. Natomedlemmar kommer inte att tillåta att Nato blir beroende av en stat som inte är medlem i organisationen.

Den bedöms inte heller vara realistiskt att utveckla andra bilaterala försvarsallianser utanför Nato. Orsaken är att det saknas politisk vilja bland medlemsstaterna att utveckla ett kollektivt försvar inom EU.

Och även om det djupa försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige skulle utvecklas till en försvarsallians, så bedöms det inte vara jämförbart med ett Natomedlemskap eller kunna ersätta ett sådant. Samma bedömning har den finländska regeringen gjort.

Ökad sårbarhet

Om Finland väljer att söka Natomedlemskap men inte Sverige, skulle vår sårbarhet och utsatthet öka, genom att Ryssland då skulle få ett särskilt militärstrategiskt intresse för Sverige, enligt analysen.

I den slås fast att Ryssland har en låg tröskel för folkrättsöverträdelse och militär aggression även i stor skala, samt att landet helt saknar respekt för europeiska säkerhetsordningen. Den ryske presidenten Vladimir Putin eller liknande regim bedöms sannolikt leda Ryssland under överskådlig framtid.

Analysen pekar även på andra typer fördelar med ett Natomedlemskap.

Sverige skulle bli mindre beroende av den bilaterala relationen med USA.

Det svenska engagemanget för nedrustning anses kunna bestå.

Om Sverige står utanför Nato skulle det kräva betydande investeringar och en höjd försvarsbudget utöver de två procent av BNP som redan aviserats.

Ett medlemskap skulle dock innebär att Sverige behöver bidra till Natos gemensamma budget på 600–700 miljoner kronor per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!