Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

MP vill se majoritetsregering

Miljöpartiet vill se en majoritetsregering efter valet med S, MP, C och V.
–Det allra bästa vore om vi närmar oss en finsk regeringsbildning där man har ett brett parlamentariskt underlag i regeringen, säger språkröret Per Bolund i en TT-intervju.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund vill se en majoritetsregering med S, MP, C och V.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund vill se en majoritetsregering med S, MP, C och V.

Foto: Fredrik Persson/TT

Politik2022-05-27 06:27

Miljöpartiet lämnade regeringen i höstas, när det stod klart att Centern skulle å ena sidan skulle släppa fram Magdalena Andersson som statsminister men å andra sidan lägga ned sina röster i budgetomröstningen med påföljden att M, SD och KD:s budgetalternativ vann.

Men efter valet vill Miljöpartiet försöka igen med Socialdemokraterna. Helst i en majoritetsregering där även Centern och Vänsterpartiet ingår.

– Jag tror att regeringsunderlaget också ska vara med och utforma regeringspolitiken. Allt annat gör det svårt med ansvarsutkrävande och svårt att se vem som ligger bakom olika förslag, vilket leder till minskad tydlighet i politiken, säger Per Bolund.

Vanligt i Finland

Politiskt breda regeringar är väldigt vanligt i Finland.

– I Finland kan man ju till och med komma till olika slutsatser i regeringen och ändå se till så att landet kan styras, säger Bolund.

Centern har hittills sagt att de inte vill ha något med Vänsterpartiet att göra, i synnerhet inte sitta i samma regering eller budgetförhandla. Men Per Bolund tror inte att det är omöjligt.

– Det har vi ju sett i alla våra grannländer och som jag inte ser har lett till några negativa effekter, men det bygger på att alla partier är beredda att ta det ansvar som krävs för att sitta i en regering och att hitta en gemensam agenda, säger Bolund.

Tidigare har MP sagt att man bara stödjer en regering man själv ingår i, men den principen gjorde man avkall på redan i höstas, när man släppte fram Magdalena Anderssons enpartiregering.

Grönt folkhem

– Det vi säger väldigt tydlig är att Miljöpartiet i varje läge kommer att se till att vi får största möjliga genomslag för grön politik, det är vårt ansvar. Och vår erfarenhet är ju att störst genomslag för grön politik får man om man sitter med i regeringen, säger han.

I helgen har Miljöpartiet en valupptakt i Karlstad med ombud från hela landet. Konkreta förslag till valet kommer att presenteras, men Bolund vill inte lyfta på förlåten i förväg.

– Vi kommer att gå till val på att bygga ett nytt grönt folkhem. För oss inbegriper det faktiskt att stå upp för klimatet och miljön, ta den den kris vi är inne i på det allvar den förtjänar. Men också att stärka välfärden och göra det som krävs för att vi ska få ett jämlikt samhälle, säger Bolund.

De stora ödesfrågorna

Frågan är då varför Miljöpartiet, trots klimatengagemanget, inte minst bland unga, och de återkommande larmrapporterna, inte lyckats fånga upp den opinionen. Partiet har nu länge legat under fyraprocentsspärren och riskerar att åka ut ur riksdagen.

– Det är det stora för oss att göra fram till valet. Vi har gått igenom den svåraste pandemin vi haft sedan spanska sjukan, det har fyllt upp den politiska dagordningen. Bara veckor efter att pandemin släppte så hamnade vi i ett storkrig i Europa, som också tagit väldigt mycket syre i den politiska debatten.

– Det är svårt att säga att samhällsdebatten just nu handlar om de områden som vi ser som de stora framtidsutmaningarna, de stora ödesfrågorna för mänskligheten. Men vi vet att klimatkrisen inte tar någon paus, säger Per Bolund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!