Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

MP och V avvisar Migrationskommitténs förslag

Miljöpartiet reserverar sig mot Migrationskommitténs förslag till ny asyllagstiftning. I praktiken är det regeringspartnern Socialdemokraterna man reserverar sig mot.

Vänsterpartiets företrädare i Migrationskommittén anser att Migrationskommitténs förslag leder till sämre asyllagstiftning. Arkivbild.

Vänsterpartiets företrädare i Migrationskommittén anser att Migrationskommitténs förslag leder till sämre asyllagstiftning. Arkivbild.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Politik2020-08-14 12:05

– Ja, det kan man väl säga. Det är 100 procent socialdemokratisk politik och inte mycket av vår, säger MP:s företrädare i kommittén Annika Hirvonen Falk till TT.

På fredagen var sista dagen för partierna att lämna in sina reservationer och särskilda yttranden till kommitténs betänkande. Socialdemokraterna är det enda parti som helt står bakom kommitténs alla förslag.

För att få det till riksdagen måste regeringen nu komma överens om en proposition. Hur det ska gå till när man läser Miljöpartiets reservationer är svårt att se. Partiet avvisar huvudförslagen i betänkandet och lämnar in 23 reservationer. Det är inga små detaljer de två regeringspartierna är oense om.

– Det handlar om grunderna för hela flyktingpolitiken, säger Hirvonen Falk.

För kort

Till exempel avvisar MP att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregel och att det första uppehållstillståndet ska vara tidsbegränsat i tre år och det andra i två år. "Orimligt kort", skriver Annika Hirvonen Falk i reservationen.

Med kommitténs förslag skulle Sverige bevilja betydligt kortare uppehållstillstånd än genomsnittet i övriga EU-länder, framhåller hon.

MP reserverar sig även mot förslaget att permanent uppehållstillstånd bara får beviljas om utlänningen uppfyller krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap och kan försörja sig själv. Samma sak gäller förslaget på försörjningskrav vid anknytning.

Hirvonen Falk konstaterar att "kommittén i tolkningen av sitt uppdrag utgått från en problembeskrivning som ser de som flyr till Sverige som en börda som vi bör anstränga oss för att slippa".

Restriktiv lagstiftning

Vänsterpartiet avvisar också med några få mindre undantag Migrationskommitténs förslag till ny asyllagstiftning. I stället förordar partiet en återgång till den gamla utlänningslagen som var mer generös.

Enligt partiets företrädare i kommittén Christina Höj Larsen har kommittén inte följt sina direktiv.

Enligt direktiven från regeringen skulle kommittén ta fram en migrationspolitik som ska vara långsiktigt hållbar, human och rättssäker. Det svenska regelverket ska inte väsentligen avvika från andra EU-länder.

Lägra krav

Men kommittén har i stället tagit fram en så restriktiv lagstiftning som möjligt utifrån argumentationen att lagstiftningen inte väsentligen avviker från de övriga nordiska länderna, anser Höj Larsen.

– Jämförelser med de nordiska länderna nämns överhuvudtaget inte i direktiven. Det är något kommittén själv hittat på. Det är också en jämförelse som leder fel då varken Norge eller Danmark omfattas av samma EU-lagstiftning som Sverige, konstaterar hon.

Vänsterpartiet avvisar också förslaget om att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregel. Partiet avvisar också kommitténs förslag på försörjningskrav för anhöriginvandring. Om det ska införas måste kraven vara mycket lägre och med tydliga undantag. Vänsterpartiet avvisar också de krav på försörjning, kunskaper i språk och samhällskunskap som föreslås för att få permanent uppehållstillstånd.

Fakta: Migrationskommitténs förslag

UPPEHÅLLSTILLSTÅNDS LÄNGD

• Tillstånd ska vara tidsbegränsade.

Stöds av: S, C, L, M, KD, SD (enligt omröstningen i kommittén)

• Kvotflyktingar ska få permanenta tillstånd. Inga andra undantag.

Stöds av: S, C, L, M, KD

• Första tillståndet för flykting ska vara i tre år

Stöds av: S, C, L, M, KD, SD

• Om tillståndet förlängs ska det gälla i två år. Om vissa krav är uppfyllda kan permanent tillstånd ges i stället.

Stöds av: S, C, L, M, KD

• Första tillståndet för alternativt skyddsbehövande (oftast krigsflykting) ska gälla 13 månader

Stöds av: S, L

• Om tillståndet förlängs ska det gälla i två år

Stöds av: S, L, M, KD, SD

• Om tillståndet förlängs igen ska det gälla i två år. Om vissa krav är uppfyllda kan permanent tillstånd ges i stället.

Stöds av: S, L, M, KD

• Vandelskrav, försörjningskrav, språk och samhällskunskapskrav införs för permanent tillstånd.

Stöds av: S, L, M, KD

HUMANITÄRA SKÄL

• Uppehållstillstånd kan ges av humanitära skäl om det finns synnerligen ömmande omständigheter

Stöds av: S, L

• Ett sådant tillstånd ska gälla i 13 månader och förnyas med två år. Om det förnyas med ytterligare två år kan permanent tillstånd beviljas om vissa krav är uppfyllda

Stöds av: S, L, KD

• Skyddskategorin "övriga skyddsbehövande tas bort ur utlänningslagen

Stöds av: S, C, L, M, KD, V, SD

ANHÖRIGINVANDRING

• Utlänning med tidsbegränsat uppehållstillstånd (inklusive alternativt skyddsbehövande) med välgrundade utsikter att få varaktigt tillstånd har rätt till familjeåterförening.

Stöds av: S, C, L, KD, V

• Ett uppehållstillstånd ska få vägras om någon av makarna eller samborna är under 21 år

Stöds av: S, C, L, M, KD, SD

FÖRSÖRJNINGSKRAV

• Försörjningskrav ska som huvudregel ställas för anhöriginvandring

Stöds av: S, C, L, M, och KD

• Personen i Sverige ska kunna försörja sig själv och den anhörige och ha tillräckligt stor bostad.

Stöds av: S, C, L, KD

• Flera undantag från kraven, bland annat för flykting eller alternativt skyddsbehövande som ansöker om anhöriginvandring inom tre månader efter beviljat uppehållstillstånd.

Stöds av: S, C

Fotnot: Förslagen är ett urval

Källa: Migrationskommittén, TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!