Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Moderatledare hoppas på S-väljare

Moderaterna siktar på att locka över S-väljare med en tuffare rättspolitik.
–Många är bekymrade över en regering som inte får något gjort, säger partiledare Ulf Kristersson.

Partiledare Ulf Kristersson talar vid Moderaternas arbetsstämma på Clarion Hotel Sea U i Helsingborg på lördagen.

Partiledare Ulf Kristersson talar vid Moderaternas arbetsstämma på Clarion Hotel Sea U i Helsingborg på lördagen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2021-10-23 07:04

I sitt tal på Moderatstämman vände sig Kristersson till de som vanligtvis röstar på Socialdemokraterna och bad dem "låna ut sin röst".

– Ge mig chansen att få ordning på Sverige, sade han.

Samma budskap spred M på lördagen i en helsidesannons i Aftonbladet.

Kristersson målade i talet upp en dyster bild av brottsligheten i Sverige och tog bland annat upp mordet på rapartisten Einár.

– Lägger man ihop de senaste årens skjutningar så råder det inte längre någon tvekan: Våldet kan drabba vem som helst, var som helst, sade Kristersson i talet.

Går inte snabbt

Han angriper nuvarande rödgröna regering för att inte klara av att göra det som krävs. Till exempel dubbla straff för de som begår brott i gängkriminalitet, utvisa gängmedlemmar som inte är svenska medborgare, ge polisen möjlighet att upprätta tillfälliga visitationszoner och tillåta anonyma vittnen.

– Det handlar om riktigt kraftfulla åtgärder som tillsammans gör det omöjligt att vara gängmedlem, säger Kristersson till TT.

Men han vågar inte lova att det kommer att gå snabbt att vända utvecklingen. Kristersson räknar med att behöva två mandatperioder, det vill säga åtta år.

– Jag vill inte inbilla några väljare att detta kommer att vara en enkel sak, säger han.

En valvinnare?

M:s analys är att många S-väljare nu är så bekymrade över framför allt kriminaliteten att de är redo att byta parti. Men även över energipolitiken, migrationen och integrationen.

– Jag tror att många S-väljare vill ha en regering som kan sköta landet och det kan inte den här just nu, säger Kristersson.

I Moderaternas analys finns också att många S-väljare är trötta på att det andra regeringspartiet Miljöpartiet hindrar S från att driva den politik man vill.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) tror att det blir svårt för M att locka S-väljare. Han tycker att Kristersson gett för många olika besked om sin syn på ett samarbete med Sverigedemokraterna (SD).

"Går inte att lita på"

– Jag tror att det blir M:s stora problem att man har en statsministerkandidat man inte kan lita på, säger Damberg.

– Man kan bara dra slutsatsen att Kristersson i dag tycker att M:s värderingar är SD:s värderingar. Det tror jag många väljare känner stor tveksamhet inför.

Damberg tror inte heller att M:s rättspolitiska förslag gör någon större skillnad i kampen mot brottsligheten. Regeringen säger i dag nej till till exempel anonyma vittnen, visitationszoner och att kriminalisera deltagande i kriminella gäng.

Damberg anser att det råder ganska bred samsyn om skärpta straff, fler poliser och att ge polisen nya verktyg. Både S och M vill tillåta hemlig avlyssning för att förhindra brott, innan det finns en konkret brottsmisstanke.

Ska trappa upp

Damberg pekar på att M:s förslag om att kriminalisera deltagande i gäng kräver en grundlagsändring.

– Det gör ingen skillnad här och nu. Mitt fokus ligger på att bygga ut polisen nu med tusentals poliser, säger inrikesministern.

När det gäller M-förslaget om tillfälliga visitationszoner så hänvisar Damberg till att den åtgärden inte står högst på polisens önskelista. En orsak är, enligt honom, att kroppsvisitering i stor skala riskerar att skada förtroendet mellan invånarna i utsatta områden och polisen.

Damberg planerar dock att lägga fram andra nya förslag.

– Vi kommer att trappa upp arbetet mot gängkriminaliteten, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!