Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många fullföljer inte studieplaner

Trots att många gymnasieungdomar planerar att studera vidare är det betydligt färre som faktiskt påbörjar högskolestudier efter studentexamen.

Många gymnasieungdomar vill studera vidare efter gymnasiet. Men betydligt färre förverkligar planerna. Arkivbild.

Många gymnasieungdomar vill studera vidare efter gymnasiet. Men betydligt färre förverkligar planerna. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2020-10-28 21:11

I en enkät fick sistaårselever som studerade på gymnasiet 2019/2020 svara på frågor om de tänkte fortsätta sina studier efter gymnasiet. En majoritet av ungdomarna, 61 procent, svarade att de planerar att påbörja högskolestudier inom tre år.

Men av gymnasieelever som slutförde sina gymnasiestudier läsåret 2015/2016 var det bara 46 procent som börjat på högskolan inom tre år.

"Detta tyder på att studieplanerna och det faktiska valet att börja studera kan skilja sig åt. Det innebär samtidigt att det här finns potential för att rekrytera fler till högre studier", säger Fredrik Svensson, utredare på Universitetskanslersämbetet (UKÄ), i ett pressmeddelande.

Resultatet av enkäten har sammanställts gemensamt av Centrala studiestödsnämnden, Universitets- och högskolerådet och UKÄ. Av rapporten framgår också att intresset för högskolestudier varierar beroende på gymnasieungdomarnas bakgrund. De som är minst intresserade är män födda i Sverige, de som har föräldrar med lägre utbildning och de som läser på yrkesprogram.

De som är mest intresserade av högskolestudier är utrikesfödda kvinnor, de med högutbildade föräldrar och de som läser på högskoleförberedande program.

"Det innebär att snedrekryteringen till högskolan grundläggs förhållandevis tidigt", säger Fredrik Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!