Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Linde: Öppning mot Nato en dålig idé

Utrikesminister Ann Linde (S) är försiktigt positiv efter att USA och Ryssland haft sitt första samtal om den ryska Nato-kravlistan på ändrad säkerhetsordning i Europa. Linde anser samtidigt att oppositionen i riksdagen gör oklokt i att öppna dörren för ett framtida medlemskap i Nato med tanke på det spända säkerhetspolitiska läget.

Utrikesminister Ann Linde (S) vidhåller att oppositionens krav på att öppna dörren för medlemskap i Nato är en dålig idé och inte bidrar till svensk säkerhet.

Utrikesminister Ann Linde (S) vidhåller att oppositionens krav på att öppna dörren för medlemskap i Nato är en dålig idé och inte bidrar till svensk säkerhet.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2022-01-11 17:39

På TT:s fråga om det skulle inverka på läget om Sverige sade att vi kan diskutera en så kallad Nato-option svarar Linde:

– Jag tycker inte att det bidrar till Sverige säkerhet. Vi ska ha en förutsägbar, långsiktig och stabil säkerhetspolitisk linje och det är det vi har.

En Nato-option innebär inte att Sverige nu söker medlemskap i försvarsalliansen, däremot att Sverige håller det alternativet öppet ifall det säkerhetspolitiska läget skulle försämras.

Linde kommer just från USA där hon bland annat haft samtal med den biträdande amerikanska utrikesministern Wendy Sherman, som på måndagen också mötte sin ryska motsvarighet i Genève för samtal om den ryska kravlistan på att ändra den europeiska säkerhetsordningen.

– Att samtalen inte bröt ihop var en positiv sak. Man har inte stoppat förhandlingarna och använt det som en ursäkt, säger Linde på rikskonferensen Folk och försvar.

Bestämmer själv

Linde säger att hon påpekade för Sherman att den europeiska säkerhetsordningen inte är förhandlingsbar samt markerade Sveriges röda linjer. Det är Sverige och inte Rysslands beslut om man vill gå med i Nato eller öva med militäralliansen.

– Det är i alla lägen vi själva och inte till exempel Ryssland som bestämmer huruvida vi väljer att vara militärt alliansfria eller inte. Vidare är alla förslag om övningsverksamhet om var, hur och med vem vi övar oacceptabla.

Ändå fick hon inga garantier för vad USA ska lägga fram i förhandlingarna.

– Man kan aldrig vara helt säker förrän resultaten är klara och därför måste vi vara på tå hela tiden. Det är därför jag åker till Washington. Vi kan inte sitta där och säga "oj, hoppas att inte Sverige och Finland drabbas". Vi måste vara aktiva, säger Ann Linde.

Ett stopp för Nato-utvidgning ingår i den kravlista som Ryssland lagt fram och som västrepresentanter och Ukraina anser vara fullständigt orimligt. Vidare samtal mellan USA och Ryssland är planerade i närtid.

Har garantier

Linde tycker ändå att hon fick lugnande svar om att svenska och finländska krav inte ska kompromissas bort när USA och Ryssland möts.

– De här nya förslagen (från Ryssland) om att gå tillbaka till någons lags säkerhetsordning där det stora länderna gör upp om vilken säkerhetspolitik de mindre ländernas ska välja, det är uteslutet och där känner jag att vi har garantier för att USA inte kommer att gå med på det, säger Linde.

Hennes oro just nu handlar inte om att röda svenska linjer ska offras.

– Jag är mer orolig över att det ska komma något slags militärt angrepp eller cyberangrepp mot Ukraina från rysk sida och vad det kan trigga i gång.

TT: När skulle ett sådant komma?

– Nu verkar ju diplomatin, det är inte så att Ryssland efter de första samtalen bara lämnade Genève och sade att det inte fungerar. Så länge diplomatin verkar, ju bättre är det.

Liv i option

Under de två dagarna på Folk och försvars rikskonferens har frågan om en Nato-option för Sverige fått nytt liv, en idé som stöds av en majoritet i riksdagen.

TT: Varför inte göra som Finland och säga att vi har en Nato-option, vi kanske inte ska vara med nu men vi utesluter inte att vi någon gång kan vara med?

– Det är ingenting som utesluts över huvud taget, vi bestämmer helt själva vår säkerhetspolitiska linje. Vad som däremot inte är bra är om vi skulle komma med tvära kast och ändra någonting, det är just det som Finland inte gör. De har haft en Nato-option i 25 år och de gör inga tvära kast, säger Linde.

– Om man inte ser att vi har olika historia och geografi få tycker jag att man inte tar in verkligheten, tillägger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!