Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Långtidssjuka i covid kan bli utan sjukpenning

Patienter som är långtidssjuka i covid-19 riskerar på sikt att bli utan sjukpenning – trots januaripartiernas föreslagna ändringar i sjukförsäkringen, befarar Svenska covidföreningen.

Januaripartiernas föreslagna ändringar i sjukförsäkringen gynnar inte personer som är långtidssjuka i covid-19, larmar Svenska covidföreningen.

Januaripartiernas föreslagna ändringar i sjukförsäkringen gynnar inte personer som är långtidssjuka i covid-19, larmar Svenska covidföreningen.

Foto: Isabell Höjman/TT

Politik2020-11-30 07:05

Förslaget från januaripartierna är att covidpatienter inte ska exkluderas ur försäkringen vid dag 180.

Men för att få ta del av sjukpenningen måste patienten bevisa att hen har goda utsikter för att återvända till arbetet inom 365 dagar.

"Ställer man krav på god prognos för att få sjukpenning, så kommer patienter med långtidscovid inte kunna leva upp till det", säger föreningens ordförande Åsa Kristoferson Hedlund i ett pressmeddelande.

Föreningens argument är dels att sjukdomen är för ny, och dels att forskningen på viruset inte är tillräckligt utbredd.

Dessutom anser man att personer som insjuknade i covid-19 i våras kommer att ha varit sjuka i drygt 365 dagar när den nya lagen träder i kraft.

"Vi förutsätter att januaripartierna inte ger tomma löften, utan att de kompletterar förslaget så att covidpatienterna omfattas", säger Åsa Kristoferson Hedlund.

Fakta: Förslaget

Regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna föreslår en regeländring i sjukförsäkringen – för att färre långtidssjuka ska bli av med ersättningen efter 180 dagar.

Dagens regelverk säger att en person som varit sjukskriven 180 dagar måste börja söka brett efter andra arbeten, det går inte att vara sjukskriven från det arbete man har.

Januaripartierna föreslår att tidsgränsen vid 180 dagar är kvar, men kraven för att få behålla ersättningen mildras om utsikterna att gå tillbaka till det arbete en person är sjukskriven ifrån är goda.

Förslaget, som presenterades i slutet av november, ska finnas med i en extra ändringsbudget för 2021 som regeringen lämnar till riksdagen direkt efter årsskiftet.

När ändringen kan genomföras är inte klart, det kan dröja till mars nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!