Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Landsbygdsminister avgår för att säkra S-röst

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) avgår som statsråd och återgår till att bli riksdagsledamot. Hennes röst krävs för att rädda Stefan Löfven – och stoppa Ulf Kristersson (M).

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). Arkivbild.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2021-06-30 10:09

– Jag har beslutat att lämna in mitt entledigande som statsråd för att återinträda i riksdagen. Därmed kan jag säkerställa att riksdagen är fulltalig i de voteringar som ska göras framöver, säger Nilsson till Dagens Nyheter.

Mandatfördelningen i riksdagen är så pass jämn att en statsministervotering kan avgöras av en enda röst.

Regeringspartierna, V och C har just nu en rösts övervikt – 175 mandat mot 174 för M, SD, KD och L.

Socialdemokraterna vill därmed säkra att ingen ledamot är frånvarande när det är dags att trycka på knapparna nästa vecka.

Jennie Nilssons ersättare, Sara Heikkinen Breitholtz, har inte deltagit i riksdagsarbetet sedan i slutet av förra året. Hon är sjukskriven och hennes plats i riksdagen har i sin tur inte ersatts – förrän nu.

– Alla måste göra det som krävs för att dels respektera det valresultat som finns men också göra vad vi kan för att säkerställa att vi får en fortsatt socialdemokratisk regering. Det är ett lätt beslut för mig, säger Jennie Nilsson till DN.

Tills vidare tar näringsminister Ibrahim Baylan (S) över landsbygdsministerns arbetsuppgifter i den övergångsregering som statsminister Stefan Löfven (S) leder.

Löfven: Tacksam

Löfven skriver i sociala medier att Nilssons besked ser till att riksdagen är fulltalig i ett svårt parlamentariskt läge.

"Jag respekterar hennes beslut och är tacksam över att få ha arbetat med henne under den här tiden."

Efter att begäran om entledigande accepterats av talmannen återtar Jennie Nilsson omgående sin riksdagsplats. Om hon återfår sin ministerpost i en återupplivad S-regering är upp till Löfven att avgöra.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson tycker att Socialdemokraternas agerande är märkligt.

– Det visar hur jämnt läget är och det visar att Socialdemokraterna inte riktigt har koll på sin egen riksdagsgrupp.

För att M-ledaren Ulf Kristersson, som har fått i uppdrag av talmannen att undersöka möjligheterna att bilda en borgerlig regering, ska släppas fram behövs nu att en enskild ledamot byter sida.

De senaste dagarna har några frågetecken kring enskilda ledamöter rätats ut.

Den revolterande centerpartistiska ledamoten Helena Lindahl, som tidigare har röstat nej till Stefan Löfven, har meddelat att hon kommer att följa partilinjen.

Den tidigare liberalen Emma Carlsson Löfdahl, numera politisk vilde, har också gett beskedet att hon är invald på ett liberalt mandat och därför kommer att rösta som partiet.

Oklart om Kakabaveh

Den enda oklarheten som återstår är den politiska vilden Amineh Kakabaveh, tidigare Vänsterpartiet. Hon säger att hon ännu inte vet hur hon kommer att rösta i en statsministervotering. Först vill Kakabaveh se ett underlag som försäkrar henne om den ekonomiska politiken.

– Det vore jättetråkigt om hela det här avgörandet skulle ligga på en ledamots axlar. Men samtidigt går det inte att jag röstar mot min övertygelse. Vi har fattigpensionärer och många andra som är låginkomsttagare, och man pratar inte om det, har hon sagt till TT.

Men hennes besked under onsdagen är att hon inte kommer att släppa fram en regering med borgerlig politik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!