Av knappt 107 000 unga som i år svarat på mönstringsunderlaget gick bara 36 procent att kalla till mönstring. Starbrink anser att siffran är oroande.
– Det är en jätteallvarlig signal, säger hon.
Anna Starbrink säger att riksdagspartierna i försvarsberedningen i vintras för första gången pekade på att stillasittande och dåliga kostvanor riskerar att bli ett problem för totalförsvaret, eftersom färre kan tas ut till värnplikt.
Kräva intyg
Hon anser att Pliktverket bör börja kräva intyg redan nu.
– Det här är diagnoser man uppger själv och det finns ingen uppföljning alls av det.
– Jag tycker att det är dags nu att kräva läkarintyg när man uppger att man har en diagnos. Så att man vet att det stämmer och så att de som uppger att de har allvarliga diagnoser faktiskt också är omhändertagna av vården.
Även Socialdemokraterna anser att Pliktverket bör börja kräva läkarintyg i samband med mönstringsunderlaget.
Anna Starbrink tror att de flesta ungdomar är ärliga, men kanske inte alla.
– Ibland kan det också vara så att man själv uppfattar att man har en allergi eller så, men som inte är diagnostiserad. Att sätta en diagnos är något som en läkare ska göra, säger hon.
Ministern: Allvarligt
Försvarsminister Pål Jonson (M) konstaterar att Sveriges försvar ska byggas ut kraftigt. Om ungdomars hälsa begränsar den möjligheten är det allvarligt, anser han.
"Det är viktigt att processen för mönstring är anpassad för det nya läget, både vad gäller hur höga krav som ska ställas för att få mönstra och göra värnplikt, som för att inte få göra det", säger Jonson i ett skriftligt uttalande.
Jonson ser det som rimligt att Pliktverket överväger införande av kontroller inklusive läkarintyg.
"Det är viktigt att rätt personer gör värnplikten och att de som inte gör den har giltiga skäl för att avstå", säger han.
TT har sökt Försvarsmakten som inte vill kommentera den höga andelen unga som svarar diskvalificerande.