Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kristersson om uppsägningar i välfärden: Dåligt

Historiskt stora budgetunderskott tornar upp sig i kommuner och regioner, men statsminister Ulf Kristersson (M) räknar inte med drastiska personalnedskärningar i välfärdssektorn.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och SKR:s ordförande Anders Henriksson under Sveriges Kommuner och Regioners kongress i Helsingborg.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och SKR:s ordförande Anders Henriksson under Sveriges Kommuner och Regioners kongress i Helsingborg.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2023-11-15 17:22

På sätt och vis sitter han som statsminister i samma båt som svenska kommun– och regionpolitiker, är hans budskap när han besöker Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), som håller kongress i Helsingborg.

– Det finns förutsättningar i världen och i Sverige som vi inte kan påverka, men ni bär ändå det fulla ansvaret för vad som händer hos er, säger Ulf Kristersson.

SKR:s ordförande Anders Henriksson målar upp en dyster bild av läget: Bara i år väntas svenska regioner gå med 20 miljarder i underskott – det motsvarar omsättningen i två medelstora regioner. Och på kommunsidan är resultaten de svagaste på 20 år, konstaterar han.

Nästa år blir det ännu värre. Enligt SKR:s prognos blir underskottet 31 miljarder i kommuner och regioner.

"Dåligt för verksamheterna"

Statsministern tror ändå inte att detta i slutänden ska drabba elever, patienter och äldres vård och omsorg genom att personal försvinner.

– Jag vill inte att kommuner och regioner ska behöva säga upp människor under den här perioden. Det vore dåligt för verksamheterna och jag tror nog att de flesta kommuner gör precis allt vad de kan för att slippa detta, säger han.

Det finns olika sätt att tackla underskotten, enligt Ulf Kristersson, som framhåller att 16 miljarder avsattes i regeringens höstbudget för ett tillskott till välfärdssektorn.

– Det är en kombination av att vara väldigt sparsamma under en period av ett eller ett par år, att använda det historiska överskott och de reserver som byggts upp, det är det många kommuner som har.

– Men också att använda den rätt man har att under speciella omständigheter, som vi har just nu, att gå med underskott.

Vill inte moralisera

Anders Henriksson ser behovet av effektiviseringar, nödvändiga besparingar och nya arbetssätt, men pekar också på att skattehöjningar kan vara nödvändiga, i sista hand.

Ulf Kristersson säger att han inte tänker moralisera om några kommuner behöver höja skatten, men tillägger att det i så fall slår mot hushållen, som är lika drabbade av inflationen som kommunerna, regionerna och även staten.

– Jag tror att vi sitter i samma båt i så måtto att vi har det väldigt tufft just nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!