Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kristersson: "Förhandlingarna går bra"

President Erdogan upprepar kravet på att Sverige måste utlämna personer för att Turkiet ska godkänna Sveriges och Finlands Natoansökan – dessutom höjer han antalet till 130. Statsminister Ulf Kristersson säger dock att processen går framåt.

Statsminister Ulf Kristersson (M) träffade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara i november förra året.

Statsminister Ulf Kristersson (M) träffade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara i november förra året.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2023-01-16 11:07

President Erdogan har i turkiska medier upprepat kravet på att Sverige måste utlämna personer för att Turkiet ska godkänna Sveriges och Finlands Natoansökan. Tidigare har Erdogan sagt att Sverige ska utvisa 73 personer som en del i Natoansökan. Nu har antalet höjts till 130.

– Först och främst, de måste utlämna nästan 130 terrorister för att deras ansökningar ska gå igenom parlamentet. Tyvärr har de ännu inte gjort det, sade Recep Tayyip Erdogan på ett möte i staden Mugla i sydvästra Turkiet på söndagen.

Vid en pressträff tillsammans med EU:s rådsordförande Charles Michel säger statsminister Ulf Kristersson (M) dock att Sverige "befinner sig i en bra position".

– Det kommer krav från Turkiet och de prövas på det sätt som de ska prövas, men Sverige har en lagstiftning när det gäller utlämningar och den håller vi fast vid, säger han.

Enligt Ulf Kristersson är det inget som i grund och botten har förändrats när det gäller den svenska Natoansökan.

– Vi befinner oss på samma plats som tidigare och ytterst är det Turkiet som kan fatta de här besluten, säger han.

"Förr eller senare"

Hur långt borta ett svenskt Natomedlemskap är vill statsministern inte sia om, men säger att han är övertygad om att det kommer att ske "förr eller senare".

– Jag känner mig trygg med att vi och Finland gör exakt det som vi har förbundit oss att göra. Men det är klart att jag skulle föredra att det blev så snart som möjligt, också med tanke på att ett val står för dörren i Turkiet, säger Ulf Kristersson, och antyder att Natotoppmötet i Vilnius i början av juli vore en lämplig tidpunkt för en ratificering.

President Erdogans uttalande lyfts av den turkiska statliga nyhetsbyrån Anatolia, den regeringsvänliga tidningen Daily Sabah och TRT World, en tv-kanal som kritiserats för att vara ett propagandaorgan för presidenten.

Tidigare har Erdogan sagt att Sverige ska utvisa 73 personer som en del i Natoansökan. Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) sade nyligen att "Turkiet vill saker som vi inte kan ge dem".

Kurdisk journalist

Erdogan tog på mötet i Mugla också upp fallet med en kurdisk exiljournalist som begärts utlämnad av Turkiet – vilket Högsta domstolen har avslagit.

– Intressant nog så avslog domstolen utlämningen, sade presidenten.

Utlämningar av "terrorister" är ett krav, fortsatte han.

Turkiet har tidigare uppgett att landet kommer att vänta fram till i sommar innan det kan bli aktuellt att ratificera Sveriges Natoansökan.

Erdogan-dockan

Relationen mellan länderna har varit frostig de senaste dagarna. Detta efter att en Erdogandocka hängts upp utanför stadshuset i Stockholm. Turkiet reagerade starkt och sade att aktionen visar att svenska myndigheter inte vidtagit nödvändiga åtgärder mot terrorism.

Nu meddelar åklagare att ingen förundersökning inleds.

– Jag fick in ärendet som förtal, men tyckte inte att det kunde nå upp till att vara förtal. Därför beslutade jag att inte inleda en förundersökning, säger åklagare Lucas Eriksson till Aftonbladet.

En talesperson för presidenten har krävt att de ansvariga för händelsen ska ställas till svars. Turkiska åklagare har också inlett en utredning om händelsen i Stockholm för att avgöra om det kan handla om ett brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!